Servicii pentru varstnici: Calitati de apreciat la cine are in grija persoane in etate

Numarul seniorilor e tot mai mare. Si tot mai multi au nevoie de servicii pentru varstnici. Pentru ca le e greu sa se descurce singuri. Sau doar sa se impace cu crunta singuratate.

Unii raman la domiciliu. Altii se transfera in camine de batrani. Aici, cu putin noroc, au parte de suflete responsabile, in masura sa le ofere si intelegere, si ingrijire, si respect. Si altele pe langa.

Adevarul este ca cine alege o munca in slujba bunicilor trebuie sa-si asume niste lucruri. Si, mai cu seama, trebuie sa intruneasca niste calitati.

Servicii pentru varstnici: Abilitati necesare cui se ocupa de ingrijirea bunicilor

Nu oricine poate oferi asistenta unor persoane in etate, care poate si-au pierdut o parte din autonomie, care poate prezinta carente fizice si mentale. Astfel de servicii implica niste ”skill-uri” greu de modelat daca nu exista ”material”.

Rabdare

E un criteriu esential cand se lucreaza intr-un mediu uneori stresant, cand se lucreaza cu bunici care poate au capacitati reduse. Pot fi lenti in miscari si-n gandire, pot sa nu inteleaga ce li se spune etc.

Actionand impulsiv, cu un comportament iritat, va avea de suferit munca in sine si mai ales cei carora te adresezi. Daca de felul tau nu esti o persoana rabdatoare, nu va dura mult sa-ti iesi din pepeni. E doar o chestiune de timp.

Voiosie

O alta caracteristica fundamentala celor care presteaza servicii pentru varstnici e jovialitatea. Adesea, un zambet la momentul potrivit poate face minuni, fiind mai eficient decat toate tratamentele la un loc.

Uneori, un ingrijitor si un asistent medical raman singurii ce intra in contact cu un bunic rezident intr-un camin. Aspectul placut, chipul surazator ii vor ajuta pe cei in suferinta sa se simta mai bine, mai in largul lor, mai increzatori.

Pasiune

E poate de la sine inteles ca fara pasiune e aproape imposibil ca cineva sa ”corespunda”. Indiferent de tipul job-ului, cand nu prea te omori dupa ce faci (sau nici dupa domeniu), nu are cum sa iasa bine ceva si ceilalti sa fie multumiti.

Compententele necesare job-ului, formarea profesionala, experienta sunt niste aspecte de baza pentru mentinerea unor standarde. Insa pasiunea si dedicatia sunt detaliile care la urma urmei vor face diferenta in acoperirea unor sarcini.

Amabilitate

Unii oaspeti ai caminelor de batrani, asa cum se intampla si cu cei din Casa mea Eden, pot avea serioase probleme comportamentale. De regula sunt asociate unor patologii fizice si mentale.

Ajunge sa te gandesti la un bunic cu Alzheimer in forma avansata. Pentru a-si duce cu seninatate povara, au nevoie langa ei de o persoana cu toate vorbele pregatite, ce stie sa-i linisteasca cand lucrurile se complica.

Sociabilitate

Cine se dedica unei meserii prin care are grija oamenilor neputinciosi sau doar in varsta, trebuie sa se astepte la un ”background” napadit de probleme de sanatate, unele grave si incurabile.

Toate aceste baiuri pot leza capacitatea de comunicare si bunavointa ingrijitorului. Totul poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii bunicilor, asupra celor ce au nevoie de cineva care sa le stie obloji durerile si doar cu o vorba buna sau intelegere.

Optimism

Ca asistent medical sau personal auxiliar, oricui ii vine greu sa se obisnuiasca sa vada zilnic oameni la final de drum, cu patologii terminale sau doar cu un ”bagaj” prea impovarat de multimea anilor.

Lucrand cu bunicii, vrand-nevrand, se creaza niste legaturi. Pentru oricine poate fi dificil sa asiste la suferinta. Insa optimismul poate inlesni practicarea job-ului. In plus, e o trasatura ”contagioasa”, ce se poate transmite, ajutand insasi persoanele in etate.

Servicii pentru varstnici: Bun de stiut!

Cine se gandeste sa practice o munca in slujba bunicilor doar in lipsa de altceva, doar pentru ca e mai bine remunerata decat altele, doar pentru ca spera sa fie totul simplu, mai trebuie sa stie ca are nevoie de niste aptitudini.

Ti-am prezentat o parte dintre ele si mai urmeaza, dar cu alta ocazie.

Foto: www.news.cision.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!