Riscuri de coronavirus in camine de batrani: Izolarea, cea mai grozava dovada de iubire

Riscuri de coronavirus in camine de batrani exista. Exista mai mult decat in alte comunitati si institutii. Pentru ca sunt centre dedicate exclusiv categoriilor de varsta ”preferate” de virusul SARS-CoV-2.

Am tot vorbit despre acest argument atat de fierbinte. Si vom mai vorbi si dupa ce amenintarea va trece. Speram sa se intample cat de curand si sa ne gaseasca pe toti in formatie completa, fara victime omenesti.

Italia si apoi Spania ne-au fost exemple nefericite in adoptarea masurilor de siguranta

A trecut ceva vreme (nu multa) de cand, pe mare graba, am lansat pe Facebook anuntul #StatiAcasa – Fiti responsabili, in care comunicam interzicerea vizitelor la Casa mea Eden.

Aceasta a fost si ramane o masura necesara, cel putin pana ce apele se vor calma de tot si pericolul va disparea din peisaj.

Avem ca avantaj exemplul nefericit al Italiei, o tara puternic afectata de virusul nemilos, ce a rapus mii de varstnici. Ulterior, si exemplul Spaniei, ce revine puternic din urma, cu tot mai multe jertfe umane.

E drept ca majoritatea au prezentat comorbiditati, factori ce le-a diminuat substantial sansele de vindecare si de supravietuire.

Dar in mileniul in care ne aflam, oamenii pot duce o viata normala si daca le-a fost diagnosticata vreo maladie din lista celor cu risc pentru coronavirus, asa cum pot fi diabetul, hipertensiunea, afectiunile cardiace sau cele pulmonare.

Si tot drept e ca erau varstnici, poate cu foarte putine exceptii. Ca in ”peninsula”, speranta de viata tinde spre 90-100 de ani.

Insa cu un stil de viata sanatos, asa cum are in general populatia bazinului mediteranean, cei 80, 90 sau 100 de ani se pot trai si cu un grad de autosuficienta ridicat, fara necesitatea tertilor care sa asigure neaparat servicii de asistenta si ingrijire.

Izolarea sau cel putin distantarea sociala, dublata de igiena riguroasa, salvarea noastra

Autoritatile continua sa-si prezinte ”placa” pe care nu multi o-nteleg si respecta, cea care indica izolarea sociala drept solutie cu mari sanse de izbanda in lupta impotriva noului coronavirus.

Sa nu uitam nici de distantarea sociala (atunci cand izolarea nu e posibila integral) si de igiena riguroasa (a mainilor, a stranutului etc.), despre care stim deja cu totii ca ne fereste de eventuale contaminari cauzate de contactul cu suprafete si oameni infectati.

Fiecare dintre cei care se furisaza neglijand recomandarile, o fac crezandu-se justificati.

”Mie nu mi se intampla”, ”La noi nu sunt cazuri”, ”Ies doar putin, prin zone neumblate”, ”M-am vaccinat deja cu antigripal”, ”Nu am varsta a treia”, ”Am corpul imun la virusi” etc. Si exemplele pot continua pana maine…

Este din cauza acestor tipuri de convingeri ca am ales sa interzicem orice fel de interactiune intre rezidentii centrului Casa mea Eden si apartinatori. Majoritatea ne-au inteles perfect decizia. Iar cei care n-au inteles-o din prima, au reusit din a doua, cu vorba buna.

Inchizand portile pentru vizitatori, nu am facut decat sa reducem la maxim riscurile ce ar putea patrunde din exterior odata cu o persoana infectata, dar asimptomatica, odata cu imbracamintea si incaltamintea, odata cu obiectele aduse etc.

Sa nu uitam ca gradul de periculozitate este accentuat si de un tablou simptomatic adesea inexistent sau abia putin vizibil, si de suprafete precum materiale textile sau talpa pantofilor, locuri unde patogenul poate supravietui multe zile.

Cu astfel de alegeri drastice, ne protejam comunitatea de atacurile neiertatoare ale virusului cu potential letal.

Avem nevoie de sprijinul familiilor, de intelegerea apartinatorilor. Stand acasa, evitand iesirile care nu sunt de prima necesitate reprezinta cea mai grozava dovada de iubire pentru un bunic sau un parinte in varsta.

Foto: www.metroparent.com

  • 440
  • Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2020 11:42

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!