Motive de divort la batrani: Si bunicii se despart uneori! Cum asa?

Intr-o zi, am ridicat privirile spre oglinda doar pentru a-mi suprinde fata. Riduri pretutindeni... Prea multe, prea adanci... Prea dureroase unele. Imi amintesc... primul esec, prima despartire, boala mea...

Azi am decis sa schimb ceva. Sa pun capat atator decenii de suferinta, de nemultumire si frustrari, decenii in care am suportat tot fara sa am curajul sa ma opun.

Azi am decis! Voi reincepe sa traiesc. Mai am niste ani de trait. Vreau sa ma bucur de ei. Merit!

La urma urmei, mai bine batrani singuri decat in proasta companie... Se intampla si la case mai mari, ar spune unii. Asa cum dragostea e fara varsta, e si separarea, divortul. Asa sunt toate despartirile.

Nimeni nu e obligat sa ramana intr-o relatie doar ”pentru ca trebuie”.

NU TREBUIE. Nimic nu trebuie. Nici casatoriile, nici relatiile, nici despartirile.

Cu toate ca acum exista ”divort de argint” (o separare in etate avansata), nu doar ”nunta de argint”, in deceniile precedente astfel de ”evenimente” erau o raritate.

Cuplurile rezistau chiar in contextul unei relatii instabile. Rezistau din cauza multelor prejudecati. Ca sa se protejeze de gura lumii.

In viziunea tuturor, divortul era ca o pata in CV-ul vietii. Societatea pe de-a-ntregul condamna divortul. Atunci. Acum mai putin spre deloc.

Cadrul actual e altul. S-au schimbat imprejurarile in plan cultural si social. Oamenii indraznesc sa faca pasi decisivi. Se indragostesc, iubesc sau se despart si spre ”apus”.

Au mai mult curaj sa-si urmeze propriul drum, bun, rau, asa cum e. Fara alte compromisuri.

Cand lucrurile nu mai functioneaza, cand relatia s-a racit de tot, dupa ”enspe” incercari de a o pune pe roate (sau fara stradanie), decid sa nu mai continue pe acelasi drum. Nu se mai chinuie sa ramana intr-un ”parteneriat” fara viitor.

Dar care e de fapt sursa adevarata a rupturilor?

Posibile motive de divort la batrani

Varsta de pensionare nu constituie o bariera in a pune capat unei relatii / casatorii de zeci de ani. Poate era pe vremuri, cand divortul era considerat un pacat capital sau oricum ceva rusinos, ce nu se cuvenea.

Totusi, cum se explica deciziile de separare?

#1: Probleme financiare

Poate fi o chestiune de disponibilitati materiale, de probleme ce se ivesc cu timpul.

In multe familii, bunicii isi sprijina copiii si nepotii, peste posibilitati si gasindu-se coplesiti de datorii. Gravele dificultati economice cauzeaza divergente si pot genera ruptura.

#2: Varsta in sine

Mai bine-zis diferentele de varsta dintre parteneri pot duce la inevitabilul divort.

O mare departare de ani in buletin poate sa nu faca multa diferenta la inceput. Insa pe masura ce trec anii, poate deveni un obstacol enorm. De aici, dorinta de schimbare.

#3: Plictiseala

Nu ai crede, dar poate fi unul dintre multele motive de divort la batrani.

E posibil si explicabil. Nu toata lumea agreeaza situatia in care-si are partenerul aproape 24 de ore din 24. Desigur, depinde de relatie si de ”piatra de temelie”.

#4: Motive de casatorie gresite

Pe vremuri, asa ca in prezent, oamenii se casatoreau nu doar din dragoste.

Teama de a nu ramane singuri, dorinta de a inchide gura lumii, lipsa de alternative, speranta ca lucrurile se vor schimba sunt doar cateva dintre explicatii. Si cand iubire nu e...

#5: Absenta intimitatii

Privesti probabil cu stupoare punctul motivul. Insa exista dragoste dupa 65 de ani.

Exista in toate aspectele sale. Atat barbatii, cat si femeile au nevoie de momente de romantism, de atentii si chiar de intimitate. Dar pe parcurs, toate se pierd in unele cupluri.

Exista si un ”deznodamant”?

In lipsa partenerului, in lipsa familiei, in lipsa... in general, si cu nevoi cu carul, unii seniori ajung la azil. Sau in fine, la un centru de ingrijire batrani. Nu e neaparat rau, dar nici neaparat bine.

Depinde de structura. Unele centre chiar au meritul sa lumineze vietile intunecate si chipurile umbrite.

Stii si tu un astfel de centru? Ai trait o experienta similara cu propria relatie? Sau poate ai ca exemplu ”falimentul” parintilor, a unui cunoscut?

Foto: www.wtop.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!