Ingrijirea bunicilor si parintilor varstnici poate trezi sentimente de vina – 2 Mituri comune pe marginea subiectului

Ingrijirea varstnicilor in familie poate ridica probleme insemnate. Misiunea e mai complicata decat pare, iar problemele aferente, indeosebi trairile sufletesti, greu de gestionat. Mai cu seama cand batranetea se asociaza cu o dizabilitate.

Ingrijirea varstnicilor in familie si sentimentele de vina

De-a lungul experientei cu familiile bunicilor recuperati la Casa mea Eden, am inteles cat le poate fi de greu. Si nu e vorba despre oboseala, nopti nedormite si cheltuiala, ci despre sentimente.

Oricat de puternica e o persoana, uneori clacheaza. Emotiile devin coplesitoare in momentul in care-si vede propriul parinte sau pe cineva drag imobilizat la pat, cu o mare suferinta fizica / psihica.

Se intampla cu atat mai mult cu cat se simte neputincios sa-i ofere alinare. Pentru ca nu poate, nu stie, nu are timp etc.

Sentimente de neputinta vin la pachet mai intai tristeste, apoi cu stres, nervozitate si chiar cu mustrari de constiinta si cu vinovatie. Majoritatea apar in urma unor false credente, a unor idei prestabilite in care oamenii ajung sa creada.

Ei bine, acestea sunt doar mituri, realitatea avand de fapt alta infatisare.

2 Mituri comune pe marginea sentimentelor de vina

De multe ori, aparentele inseala...

Mitul #1: Indiferent cat te straduiesti, nu va fi indeajuns

Cine are in grija un varstnic, poate bolnav, e convins ca trebuie sa-l insoteasca si sa-l asiste 24 de ore din 24. E convins si ca poate mai mult de-atat, ca trebuie sa renunte chiar si la putinele ore de somn sau de relaxare, doar pentru a aveam mai mult timp impreuna.

Care este adevarul si ce poti face?

E un gest minunat sa te dedici parintelui drag, bunicului sau cuiva din familie. Desigur, apreciat de cel in cauza. Insa nu te gandi ca e insuficient. Sau situatia va deveni mult prea apasatoare.

In situatii extreme, stresul se va transforma-n depresie. Iata de ce e necesar sa gasesti un punct de echilibru, o situatie de mijloc in care sa nu te neglijezi nici pe tine.

Daca nu te descurci pe contul tau, nu e o rusine sa ceri ajutor unui centru de ingrijire sau unor persoane specializate, ce pot oferi asistenta la domiciliu daca este ceea ce doresti. Chiar pentru cateva ore, atat cat sa te desprinzi putin de ”povara” si sa-ti revii.

Mitul #2: E vina ta daca starea celui drag se inrautateste

Adesea, cine imbraca haina ingrijitorului la domiciliu se considera responsabil de agravarea starii apropiatului, crezand ca greseste undeva. E convins totodata ca facand eforturi mai mari, sanatatea i s-ar putea imbunatati, ca problemele mentale / fizice ar trece de la sine.

Care este adevarul si ce poti face?

Si de asta data imaginea creata in minte difera de realitatea lucrurilor. Varstnicii bolnavi se pot recupera o vreme. Dar e o situatie de moment. Exista cazuri particulare in care pana si pacienti terminali se trezesc. Este insa doar ultima zvacnire a trupului insetat de viata

Oamenii imbatranesc. Le imbatraneste corpul, functiile organismului incep sa dea semne de oboseala. La fel si organele. Indiferent de stare, la varsta a treia si a patra nu te poti astepta la o refacere miraculoasa.

E imposibil ca ei sa intinereasca, sa zburde ca la 20 de ani sau sa aiba energia si pofta de viata de la 30. Si oricum ar fi, vindecarea nu depinde doar de tine si de capacitatea de a-ti indeplini sarcinile.

Inca o data, poate fi binevenita o mana de ajutor din exterior, atat cat sa-ti mai usureze din povara. Sa stii ca responsabilitatea nu cade toata doar pe umerii tai.

Foto: www.staffrelief.ca

  • 751
  • Ultima modificare Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 16:11

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!