Ingrijirea dentierei la varsta a treia – Cum se intretine proteza mobila?

Ingrijirea dentierei la varsta a treia este un subiect destul de sensibil. In sensul ca multi o exclud din discutie. ”Nu mai am dinti. De ce sa mai spal proteza”?

De fapt dantura artificiala are nevoie sa fie tratata cu aceeasi rigurozitate ca dintii naturali. Cand periajul si manipularea sunt deficitare, primul afectat este zambetul.

Ce trebuie stiut despre ingrijirea dentierei la varsta a treia?

Aparte impactul estetic, in timp, pe dinti si prin spatiile interdentale se acumuleaza tartru si reziduuri alimentare. Toate aceste depuneri devin un mediu prielnic pentru proliferarea bacteriilor nocive.

Rezultatul poate insemna dinti inegriti / ingalbeniti, respiratie urat mirositoare si chiar infectii orale. Asta daca nu se actioneaza la timp.

”La timp” inseamna pe langa ”ritualul” zilnic, cateva masuri obligatorii:

Curatare zi de zi

In primul rand, ideea ca dentiera nu trebuie spalata este doar un mit. Nu, nu se va strica, nu se va toci. Nu-si va pierde din garantie si functionalitate. Lucrurile s-au schimbat in ultimele decenii, iar odontoiatria a avansat enorm.

Insa trebuie procedat corect. Asadar...

Dupa inlaturare, toate suprafetele dentierei se vor peria si spala cu o periuta speciala, folosind apa calduta. Cel mai bine, in asociere cu un produs specific. Ca alternativa, merge si o periuta normala, atata timp cat are perii moi.

Multa delicatete

Procedura se va efectua cu atentie, ca sa nu se deterioreze elementele componente. Pentru mai multa eficacitate, inainte de a trece la actiune, periuta se poate umezi.

Pastrarea dentierei

Ingrijirea dentierei la varsta a treia presupune si altceva in afara de spalare. In momentele cand nu se utilizeaza, trebuie pusa sa se ”odihneasca” intr-un recipient cu lichid. Sau, uscandu-se, exista posibilitatea sa-si modifice forma initiala.

Pentru curatare se poate utiliza orice vas, cu solutia recomandata de catre medicul stomatolog.

Nu mai putin importante sunt tabletele efervescente igienizante. Acestea faciliteaza curatarea mai eficace a zonelor greu de ajuns cu periuta. Si reusesc sa indeparteze majoritatea populatiilor de bacterii ”naravase”.

Igiena orala

Cu aceeasi grija trebuie tratata intreaga cavitatea orala. Nu se vor neglija nici gingiile, limba si palatul.

Inainte de fixarea dentierei, respectivele suprafete se vor spala cu ajutorul unei periute cu perii foarte moi.

Actionand astfel, se indeparteaza placa bacteriana depusa si se incurajeaza stimularea tesuturilor.

Spalare dupa fiecare masa

Lucrarea protetica necesita ingrijire si in timpul purtarii. In masura posibilitatilor, se va spala sau macar clati dupa mancare.

Prin aceasta interventie, se indeparteaza resturile de la masa precedenta. Si se evita riscurile ca dintii sa se pateze ori sa fie asaltati de placa bacteriana si tartru.

Nu se intampla nimic daca o data se ”sare” peste acest pas. Insa sa nu devina obicei...

Retine!

Pe masura ce anii trec, corpul trece prin transformari ireversibile inclusiv la nivelul danturii. Ideal ar fi ca dintii sa dureze toata viata. Insa daca locul celor naturali este luat de altii artificiali...

Oricare ar fi situatia la fata locului, edentati sau nu, oamenii trebuie sa inteleaga ca este esential sa-si ingrijeasca dantura. Nu conteaza daca este naturala sau artificiala.

In categoria ”artificiala” intra tot ce inseamna lucrari protetice fixe (punti dentare, proteze fixe totale / partiale, implanturi) si mobile (proteze mobile totale / partiale).

Imbatranirea vine la pachet nu doar dureri articulare, par carunt sau riduri, ci si o dantura care treptat incepe sa se erodeze.

Nu trebuie dramatizat, ci doar sa ne adaptam cu mintea, sufletul si fapta. Si sa-i adaptam si pe ei, bunicii si parintii in varsta. Este ceea ce facem in caminul de batrani Casa mea Eden. Grija lor ramane preocuparea noastra.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!