Varstnicii si sezonul cald: 3 Masuri impotriva caniculei

Vremea are o evolutie surprinzatoare. Daca pana in urma cu vreo saptamana ne venea sa stam la caldurica, deja nu mai stim cum sa ne ferim de ea. E normal. Chiar vine vara.

Insa vara nu inseamna doar lapte si miere. Exista categorii care se resimt de pe urma caldurii, asa cum se intampla si de pe urma ”raului de vreme” sau a meteodependentei. E vorba in special despre copii si bunici. Si ne vom opri la ultimii.

Ingrijire varstnici – Protectie impotriva caniculei: hidratare, informare, medicamente

Cu mic, cu mare, ne pregatim sa renuntam la ghete si haine groase. Si odata cu schimbarea tinutelor, conteaza sa ne modificam rutina.

Ne vom adapta alimentatia si activitatile, ne vom simti mai plini de energie si voie buna. Mai exact, iata cateva reguli ce pot reduce efectele caniculei, cu privire la:

 • Hidratare;
 • Informare;
 • Medicamente.

Hidratare

Prima regula de supravietuire se refera la consumul de lichide. Hidratarea e cruciala la orice varsta, dar mai ales in acest moment al vietii. Deoarece pe masura ce deceniile se indarjesc sa fie tot mai multe:

 • Organismul isi pierde din capacitatea de a conserva apa;
 • Bunicii nu mai percep la timp si suficient senzatia de sete;
 • Corpul se adapteaza tot mai greu la variatiile de temperatura.

Informare

Cresterea temperaturilor nu obliga pe nimeni sa ramana incuiat intre 4 pereti pana cand se duce valul. Insa e oportun ca bunicii sa:

 • Programeze iesirile – In prealabil, e indicata o scurta informare vizavi de conditiile climatice. Indiferent daca ”escapada” se limiteaza la o plimbare pana la abc sau daca urmeaza o iesire la iarba verde.
 • Anunte familia daca pleaca – Fie ca locuiesc singuri sau impreuna cu familia, inainte sa se aventureze sub soarele arzator, e bine sa informeze familia despre destinatie si despre cum se simt.
 • Aiba la indemana un numar de contact – E vorba despre urgente. Nu e exagerat sa intocmeasca o lista cu cateva numere de telefon pe care sa le apeleze in situatii de ”criza”.

Terapii

Un alt obicei extrem de sanatos intereseaza tratamentele in curs si medicamentele:

 • Temperaturile ridicate ale ambientului pot potenta efectele unor produse farmaceutice, ca de exemplu acelea pentru hipertensiune. Persoanelor hipertensive li se recomanda consultarea medicului curant, in vederea controlarii tensiunii arteriale.
 • Pastrarea medicamentelor se face la temperaturi de pana in 25 de grade Celsius. Dincolo de acest prag, multe isi pot pierde din eficienta. Asadar, mare grija unde si cum se tin: musai in ambalajul lor si intr-un loc ferit de actiunea directa a soarelui si de sursele de caldura.

Ingrijire varstnici: Mai urmeaza si alte masuri!

Pentru ca bucuria bunicilor sa nu fie umbrita de stari neplacute, de tulburari agravate de probleme de sanatate deja prezente, e nevoie sa adopte si sa respecte cateva masuri de urgenta. Asa incat sa scape sau macar sa reduca efectele drastice ale urgentelor adevarate:

O parte dintre ele tocmai le-ai parcurs. Speram sa fie de folos (pentru tine sau pentru cineva drag) si sa nu ai vreodata nevoie de interventii.

O alte parte urmeaza... We'll be back again! Asa ca, ramai aproape de blogul Casa mea Eden, o pagina dedicata inclusiv masurilor de ingrijire varstnici, pe langa fel si fel de argumente inspirate din viata la varsta a treia.

Foto: www.nearsay.com

 • 894
 • Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 12:28

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!