Cum calatoresti cu cineva bolnav de Alzheimer? Ce sa faci si ce nu?

Intrebari numai bune, acum ca e vremea concediilor… Si DA, in calatorii cu Alzheimer se poate atata timp cat se iau cateva masuri.

Asa ca in multe alte cazuri cand la mijloc e o patologie, nici aceasta nu trebuie sa afecteze placerea unei evadari (la propriu). Chiar daca indepartarea de locurile familiare, de propria casa, poate ridica serioase bariere atat bolnavului, cat si insotitorului.

In calatorii cu Alzheimer – Sfaturi pentru gestionarea desprinderii de rutina

Se stie ca rutina e unul dintre putinii factori ce mentin stabilitatea in viata bolnavului cu Alzheimer. Insa o vacanta si o calatorie in general inseamna detasare de unele deprinderi. Inseamna obstacole, confuzie, dezorietare.

Din fericire, toate aceste inconveniente se pot preveni printr-o buna organizare:

Alege o destinatie familiara

Chiar daca in fazele de inceput ale maladiei, nu se verifica probleme serioase, pe masura ce avanseaza, bolnavul se poate trezi coplesit pana si in propria locuinta.

Destinatii prea indepartate sau necunoscute si orice distantiere de ceea ce reprezinta pentru el zona de confort pot declansa crize de anxietate si de furie, agravandu-i starea. Asa ca, se vor stabili locuri unde bolnavul a mai fost, unde se simte in siguranta.

Planifica bine calatoria propriu-zisa

Dar ce vrea sa insemne ”bine” pentru bolnavul cu Alzheimer?

DA, pentru:

  • Zboruri directe (daca se alege avionul) si folosirea unui singur mijloc de transport, fara escale si multiple legaturi ce-i pot tulbura oarecum linistea si rutina;
  • Deplasari in primele ore ale diminetii, moment cand e mai odihnit, mai linistit, mai bine dispus;
  • Opriri de-a lungul parcursului (in limita posibilitatilor), locurile noi putandu-l agita si crea confuzie;
  • Activitati relaxante si stimulante (muzica, citit, jocuri etc.), pentru a-i umple timpul si a-i tine mintea cat mai ocupata.

NU, pentru:

  • Calatorii lungi, prea solicitante cand exista deja grave carente cognitive;
  • Ore de varf si zile de weekend, cand strazile sau rutele sunt super aglomerate. Astfel, nu se risca nici sa se ramana in trafic din cauza blocajelor.

Ia in calcul compania prietenilor

Orice excursie si calatorie poate fi o provocare cand esti doar TU si persoana bolnava. E destul de complicat sa asiguri supravegherea cand te rapune somnul sau esti la dus. Asa ca nu strica sa ai alaturi familia sau un grup de prieteni.

Pe de o parte, o pereche de ochi in plus ajuta la o mai buna supraveghere. Pe de alta, bolnavului ii este mai usor sa recreeze cu mintea un mediu si un context in care e familiarizat si-i da siguranta.

Ai rabdare cu nevoile celui drag

Indiferent daca e vorba despre o calatorie cu masina sau cu avionul, aceasta va avea impact asupra bolnavului. Oricat de ”simulata” e realitatea, el percepe diferentele si probabil se va agita.

Ca sa se simta in largul sau, are nevoie de timp. In cazul sau, lucrurile functioneaza intr-un ritm divers. Si putin mai multa rabdare din partea ta e mereu bine-venita, indicata chiar.

Creaza un ambient personalizat

O mare parte dintre neplacerile asociate cu dementa se refera la rutina, fiind declansate de schimbarea ei. Persoanele cu Alzheimer intampina dificultati sa se adapteze chiar si in propria casa daca se schimba incaperea sau decorurile.

Poate fi de mare utilitate sa iei cu tine cateva lucruri cu care bolnavul e obisnuit: un pled, o perna, o fotografie inramata etc. Sunt de ajutor sa recreezi o parte din rutina, evitand astfel inducerea unor stari confuzionale.

Bun de stiut!

Faptul ca ai in grija pe cineva cu nevoi speciale nu trebuie sa te tina departe de activitatile ce-ti plac ori sa te-mpiedice sa ai parte de o vacanta.

Ai vreo experienta asemanatoare? Cum ai reusit sa tii lucrurile sub control? Sau poate ai sugestii vizavi de cum se poate merge in calatorii cu Alzheimer?

Foto: www.fifthseasonfinancial.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!