Cum alegi caminul de batrani pentru un apropiat?

Cand un varstnic nu mai are rude aproape ce se pot ocupa de el sau daca un handicap ii reduce din posibilitatile sa se descurce singur impune gasirea unor alternative cat mai bune. Asadar, cum alegi caminul de batrani pentru o persoana draga?

Decizia e destul de delicata. Intrucat nu te poti baza pe primul centru aproape de locuinta ta, nici pe primul azil pe care ti-l recomanda Google in urma cautarilor.

Pentru ca ”tranzitul” din caminul propriu intr-un azil sa fie cat mai bine acceptat, cu cat mai putin consecinte, e nevoie sa gasesti o structura care se adapteaza bunicului sau parintelui in etate.

Cum alegi caminul de batrani pentru un prieten sau familiar?

Criteriile sunt multe. Important este sa te tii de acelea care conteaza.

Cauta, cauta, cauta!

Exceptand putinele situatii in care ai un centru de batrani chiar in coltul strazii, cu servicii complete (ingrijire medicala si conexe), totul incepe cu o cautare serioasa. Pe Google, intreband pe ici, pe colo etc.

Musai va exista si o lista, chiar daca in ea ai cuprins abia 2-3 aziluri.

Daca nu mai exista alternative, ce sa faci?

Programeaza o vizita!

De la distanta e destul de greu sa intuiesti care structura se impaca cel mai bine cu nevoile varstnicului ce are nevoie de asistenta specializata. Asa ca, incepe cu un telefon la numarul de contact.

Stai cu atentia concentrata si pe discutia propriu-zisa, chiar daca e telefonica. Din cateva schimburi de replici iti poti da seama de amabilitatea sau indiferenta interlocutorului.

Cu acest prilej iti vei da seama cu ce fel de oameni ai de-a face si daca merita sa programezi ori nu o vizita.

Sa vina intrebarile!

Dupa ce ai pus ochii pe un centru de batrani, nu porni de-acasa pana nu intocmesti o lista cu intrebari referitoare la modul in care se ocupa de varstnici. Daca e cazul, intreaba cat sunt de pregatiti sa gestioneze problemele persoanelor care nu mai sunt autosuficiente.

E dreptul si datoria ta sa te informezi. Ca sa nu iti para rau apoi ca te-ai abtinut, de teama sa nu deranjezi. Sau ca nu ai dat importanta unor detalii.

Cu vizita inainte!

Stabilite toate lucrurile dinainte, urmatorul pas inseamna o prima vizita. In ansamblu, te poate convinge ca e ceea ce cauti. Dar nu e musai ca realitatea sa se prezinte precum crezi.

Cum cea dintai impresie conteaza, stai cu ochii pe fiecare detaliu:

  • Luminozitatea ambientelor;
  • Nivelul de curatenie;
  • Suprafata incaperilor;
  • Felul in care miroase;
  • Starea peretilor interni si externi;
  • Starea mobilierului;
  • Dotarea grupurilor sanitare;
  • Prezenta unei gradini, curti;
  • Linistea din imprejurimi etc.

Si alimentatia conteaza!

Cum bine stii, regimul alimentar constituie o piese de baza al puzzle-ului. Si nu se poate neglija. La varsta a treia, e necesara o alimentatie cat mai hranitoare si diversificata.

Dieta trebuie sa contina nutrienti esentiali pentru sanatatea fizica si mentala a varstnicului, tocmai pentru a putea compensa eventualele carente.

Pe de alta parte, se va pune accentul pe produse cat mai proaspete si de calitate, pe cat posibil, gatite in cadrul respective unitati de primire.

Atmosfera spune tot!

Tragi cu ochii si la restul rezidentilor (par fericiti, multumiti?), iar daca apuci si la vizitatori. De asemenea, nu sari peste ce-i mai important, anume peste atitudinea si comportamentul angajatilor.

Modul in care-si trateaza oaspetii spune multe despre atmosfera care vrand-nevrand se incheaga la sediul centrului.

E nevoie de armonie si intelegere pentru ca cei aflati in suferinta sau cu nevoi speciale sa se poata bucura cu seninatate de ultima suta de metri din cursa vietii.

Iar cand persoanele responsabile de servici medicale si servicii suplimentare (animatie, ingrijire corporala, consiliere psihologica etc.) sunt bine pregatite si amabile, viata seniorilor se afla pe maini bune.

Foto: www.sweetcaptcha.com

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!