Cum alegi animalul de companie pentru un varstnic? Ce este mai nimerit, un caine sau o pisica?

Ai auzit de pet therapy? La varsta a treia, poate oferi beneficii extraordinare persoanelor cu dizabilitati si variate probleme de sanatate. Dar cum alegi animalul de companie pentru un varstnic?

In functie de decizia luata asupra exemplarului si mai intai de toate asupra genului (caine sau pisica) si rasei, se pot sau nu obtine rezultate excelente din relatia om-animal.

Nu este deloc o intamplare ca seniorii care au in preajma un necuvantator, se bucura de o sanatate fizica si psihica mult mai buna.

Interactioneaza mai mult cu semeni de-ai lor si nu duc lipsa nici de prieteni umani. Iar existenta le este net superioara.

Totul, spre deosebire de cei care-si traiesc ultimii ani in completa solitudine si care nu au nici macar privilegiul de a avea aproape un sufletel, fie el si necuvantator.

Despre beneficiile animalelor de companie la varsta a treia ti-am vorbit deja, asa ca nu vom insista asupra argumentului...

Insa vom pune accentul pe decizia care inclina balanta inspre un animalut sau altul.

Cum alegi animalul de companie pentru un varstnic?

La o certa varsta, compania unui animalut este posibila si mai ales recomandata. Insa inainte de pasul hotarator, trebuie tinut cont de variate criterii:

  • Starea de sanatate a posesorului;
  • Nivelul sau de autonomie;
  • Preferinte inspre un gen sau altul etc.

Dar sa nu ne lungim cu vorba... Prietenul necuvantator nu se poate alege la intamplare.

Ia decizia impreuna cu destinatarul

Cele mai bune intentii din punctul tau de vedere nu sunt neaparat grozave si pentru ei, bunicii. Desi, aparent, ideea nu poate fi altfel decat... stralucita.

Inainte sa hotarasti ”darul”, ia in considerare nevoile micului / marelui patruped. Compania sa implica si niste atributii din partea viitorului stapan. Iar daca nu se simte in stare...

Dar mai bine, in prealabil, sfatuieste-te impreuna cu el.

Interpreteaza si dincolo de cuvinte

Si iubitorii de animale se pot confrunta cu obstacole importante (refuz), ce-i impiedica sa gazduiasca un animal in conditii optime si in siguranta.

Te poti astepta la un refuz, mai ales pentru ca te adresezi cuiva in etate. Uneori se explica printr-o sanatate precara (scuza acceptata). Sau la fel de bine poate fi teama de responsabilitati.

Incearca sa vezi ce se afla si dincolo de refuzul categoric.

O mana in plus nu strica niciodata

Pentru cine nu a mai avut un animalut in grija poate fi o misiune complicata, ingrozitoare chiar sa se trezeasca peste noapte cu o gura de hranit.

Iar daca te gandesti ca vietatea nici macar nu-si poate exprima nevoile, urgentele, problemele...

Viitorul posibil stapan trebuie sa fie apt pe de-a-ntregul. Sau ii poti oferi putin ajutor. Dar numai daca stii ca-ti poti duce la bun sfarsit indatoririle.

O mana in plus nu e niciodata... in plus. Nici nu se refuza.

Consulta-te si in ce priveste genul, rasa etc.

Punctul de pornire este nu doar starea de sanatate a varstnicului, ci si dorintele sale. Tot decisiv este si stilul sau de viata.

Crezi ca se ”califica” pentru un caine sau pentru o pisica?

Primul poate fi descris ca un amic complet, in compania caruia cu greu cineva se poate simti abatut, singur, uitat. Insa necesita o viata activa, pentru ca, de exemplu, trebuie scos la plimbare etc.

Indiferent de rasa, nu poate trai doar intre 4 pereti. De multe ori tanjeste dupa joaca, mai ales in primele luni si ani de viata, ceea ce implica destula energie si din partea posesorului.

Dar in timp ce cainele are nevoie de o atentie majora, pisicile sunt mai autonome. Este caracteristic acestui gen animal.

Nu mai putin discutabile sunt si alegerile in ce priveste rasa. Pentru cineva in etate poate fi mai indicat un exemplar de talie mica, mai usor de gestionat.

Recomandari

Speram ca sfaturile noastre iti sunt de ajutor daca ai de gand sa surprinzi un apropiat cu un asemenea dar. Impactul poate avea o rezonanta favorabila (sau nu). Pana la urma, depinde cat de inspirate vor fi alegerile.

Si pentru ca suntem un centru de ingrijire varstnici, mai exact un camin de batrani particular, iti recomandam sa arunci o privire si asupra serviciilor noastre!

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!