Casa mea EDEN - Casa Mea Eden - Camin de Batrani Particular Soimi, Oradea, Bihor

Intarirea sistemului imunitar in sezonul cald este la fel de necesara ca in sezonul rece, mai cu seama la varsta a treia.

Chiar daca se simt miresme de vacanta, sanatatea seniorilor nu-si ia pauze si nu merge in vacante. Are nevoie de ingrijire cu atat mai mult cu cat cazurile de COVID-19 par sa nu mai conteneasca.

Intarirea sistemului imunitar in sezonul cald

Cu sau fara noul coronavirus pe-aproape, se va continua cu intarirea sistemului imunitar in sezonul cald. Si vor continua indeosebi bunicii. Pentru ca fac parte din categoria cea mai vulnerabila la virusul SARS-CoV-2. Pentru ca oricum, odata cu varsta, barierele naturale de protectie ale organismului intra intr-un declin.

Reglarea somnului

Somnul contribuie la refacerea rezervelor energetice ale organismului, la regenerarea celulelor si la vindecarea tesuturilor.

Ritmurile activitatilor diurne se afla sub influenta calitatii somnului. Un deficit in orarul de somn poate stresa sistemul imunitar, reducandu-i puterea de a proteja corpul de agentii nocivi si crescand posibilitatile de imbolnavire.

In functie de varsta, este indicat sa se ajunga la numarul recomandat de ore. Cifrele variaza in functie de categoria de varsta. Conforma datelor furnizate de National Sleep Foundation:

  • Un nou-nascut are nevoie de pana la 17 ore de somn;
  • Pentru un adult in florarea varstei 7-9 ore sunt mai mult decat suficiente;
  • Dupa 65-70 de ani, corpul se multumeste si cu 7-8 ore.

Folosirea probioticelor

Populatia microbiana din tractul intestinal inferior indeplineste diverse roluri, ajutand la:

  • Digestia alimentelor;
  • Combaterea bacteriilor ”rele”;
  • Reglarea sistemului imunitar.

Insa cand in flora intestinala apar dezechilibre din cauza nivelului prea ridicat al unor microorganisme, afectat poate fi sistemul imunitar. Pentru refacerea balantei poate fi util consumul probioticelor.

Probioticele sunt bacterii ”bune”, care mentin sanatatea aparatului digestiv si vin in sprijinul sistemului imunitar, impiedicand patogenii sa preia ”conducere” si sa genereze maladii grave.

Cele mai bune surse de probiotice nu sunt doar suplimentele alimentare, ci mai ales derivatele lactate fermentate (chefir, iaurt grecesc) si muraturile.

Evitarea oscilatiilor termice

Cand se trece de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scazute (sau invers), organismul reactioneaza, activand mecanismele de termoreglare.

Uneori schimbarile climatice se petrec rapid, asa ca in aceasta vara, de la o zi la alta, adesea pe parcursul aceleiasi zile. Alteori, schimbarile subite se simt intre mediul extern (din cauza caniculei) si cel intern (din cauza conditionatoarelor de aer).

In ambele situatii, corpul intampina dificultati sa se adapteze. Astfel de modificari bruste si continue pot avea o incidenta negativa asupra sanatatii. Acest mecanism complex de termoreglare, care implica diverse sisteme vitale (cardiovascular, respirator, nervos, hormonal) nu mai reuseste sa se acomodeze.

Efectele se vad odata cu aparitia unor probleme mai ales in cazul categoriilor cu sistemul imunitar vulnerabil (copii mici, bolnavi cronici, varstnici). Consecintele negative intereseaza in principal aparatul respirator (cunoscutele raceli, faringite, bronsite, pneumonii etc.).

Eliminarea proastelor obiceiuri

Indiferent cum arata alimentatia ori somnul, cat de linistita e viata si fara stres, prezenta alcoolului sau a nicotinei in rutina zilnica anihileaza efectele celorlalte. Asa cum arata diverse studii, unele mentionate in publicatia Everyday Health, asttfel de vicii diminueaza capacitatea organismului de a lupta cu infectiile.

Alcoolul

Consumat in cantitati insemnate, alcoolul slabeste functia imunitara, creste susceptibilitatea la infectii pulmonare si incetineste timpii de recuperare. In cazul celor care au obiceiul sa bea frecvent, corpul este mai ocupat sa scape de toxine, decat sa se apere de patogeni.

Nicotina

La fel ca alcoolul, si nicotina – care este tot o toxina, poate influenta sanatatea imunitara. Substantele chimice prezente in fumul de tigara compromit rezistenta sistemului imunitar si pot inrautati infectiile virale si bacteriene (cu precadere ale sistemului respirator).

In centrul de ingrijire pentru varsta a treia Casa mea Eden, protejam sanatatea rezidentilor nostri, asigurandu-le optime conditii de cazare, liniste, precum si o alimentatie ce sustine sistemul imunitar.

Astazi va fi despre plante medicinale pentru memorie si despre cum pot ele sari in ajutorul capacitatilor mentale odata cu inaintarea in varsta.

Pe masura ce anii trec si cu atat mai mult spre batranete, unele functii cognitive incep sa dea semne de oboseala. Cel mai vizibil afectata este memoria, chiar si fara sa fie insa vorba despre patologii degenerative specifice varstei, precum dementa si Alzheimer.

Plante medicinale pentru memorie la varsta a treia

Natura, asa cum bine stim, ne pune la dispozitie o multime de specii vegetale, cu proprietati terapeutice pentru fel si fel de afectiuni. Si ne vom opri la cateva plante medicinale pentru memorie. Pentru ca e una dintre functiile adesea afectate ale seniorilor.

Ginkgo Biloba

Planta de origini asiatice este una dintre cele mai indicate remedii pentru imbunatatirea memoriei si recuperarea luciditatii. De asemenea, ofera un ajutor nesperat si pentru cine se simte obosit, fara energie.

Specia este foarte cunoscuta pentru efectele in cazul circulatiei venoase si arteriale. Adeseori se utilizeaza si pentru fluidificarea sangelui, tocmai pentru ca-i reduce din vascozitate.

Partea care intereseaza sunt frunzele. Ele contin toti agentii fitochimici responsabili de proprietatile antioxidante si antiinflamatoare, precum si de actiunea asupra sistemului vascular. Efectele benefice se vad la nivel de irigare a tesuturile cerebrale.

Ginseng

Ramane unul dintre cele mai populare remedii, cunoscute deja de secole in America de Nord si Asia. Printre utilizarile frecvente se numara cele pentru probleme digestive si de fertilitate, pentru febra sau dureri de cap.

Dar extractele de ginseng fac mult mai mult, ameliorand vitalitatea organismului si sustinand sanatatea mentala. Datorita proprietatilor, este foarte apreciat ca reconstituient impotriva stresului si oboselii.

Potrivit cercetatorilor, compusii activi stimuleaza eficienta neurotransmitatorilor si totodata memoria. Studiile clinice dovedesc in ce masura extractul are efecte favorabile asupra performantelor cognitive, imbunatatind de pilda memoria bolnavilor de Alzheimer.

Rozmarin

Specia, populara deja in multe bucatarii, este cunoscuta si ca agent medicinal cu un spectru amplu de utilizari. In medicinala traditionala chinezeasca apare ca remediu pentru dureri musculare si articulare, probleme de calvitie sau pentru imbunatatirea memoriei.

Planta a fost indelung folosita in aromaterapie, sub forma de uleiuri esentiale, influentad ”sectorul” responsabil de functiile cognitive. Continand un numar ridicat de compusi antioxidanti, actioneaza ca un potentiator al memoriei.

Rozmarinul are un aport favorabil la nivel de circulatie sanguina (fluidizeaza sangele). Folosit in terapii antiage, contribuie la:

  • Reducerea nivelului de colesterol,
  • Incetinirea proceselor de imbatranire;
  • Stimularea activitatilor mentale;
  • Ameliorarea memoriei si concentrarii.

Ceai verde

Este imposibil sa lasam pe dinafara ceaiul verde, foarte popular pe continentul asiatic, dar nu numai. Printre altele, face parte dintre alimentele cu cea mai mare putere antioxidanta, fiind considerat si un aliat al proceselor mentale, in special al memoriei.

Caracterizat de abundenta antioxidantilor, se remarca pentru actiunea protectiva in raport cu unii neurotransmitatori. De asemenea, reuseste sa intensifice eficienta celulelor cerebrale, imbunatatind timpii de reactie al creierului uman la stimuli.

In ultimii ani nu au lipsit nici in acest caz studiile, planta ajungand in atentia oamenilor de stiinta. O analiza destul de recenta arata efectele asupra cognitiei si functiilor cerebrale. Oferind protectie anti-ageing, compusii bioactivi pot reduce riscurile de dementa, o maladie degenerativa comuna în randul seniorilor.

Controlarea glicemiei si diabetului reprezinta o necesitate zilnica pentru persoanele vulnerabile. Dar cum temperaturile crescute pot inrautati problema, se va pune si mai mult accent pe gestionarea parametrilor sanguini.

Ce masuri se pot lua vara pentru controlarea glicemiei si diabetului?

Caldura excesiva actioneaza ca o adevarata bomba asupra seniorilor, pentru care gestionarea diabetului poate fi problematica. Nimic nu este insa imposibil daca se respecta cateva reguli:

#1: Hidratare corecta

Este bine sa se consume cat mai multe lichide chiar daca nu se simte perceptia de sete. Oricum varstnicii au dificultati in acest sens, fiind si mult mai predispusi la deshidratare.

Predispusi sunt si din cauza ca ridicarea nivelului de glucoza poate favoriza pierderi de lichide prin cresterea diurezei (mecanism de producere si eliminare a urinei).

In plus, unii diabetici urmeaza terapii cu efect diuretic, care la randul lor accentueaza diminuarea rezervelor de lichide corporale.

Pentru reintegrarea lichidelor, bautura cea mai indicata este apa plata, iar ca alternativa ceaiurile facute in casa, insa fara adaosuri de zahar si alti indulcitori.

#2: Atentie la fluctuatiile glicemice

Nu e vorba doar despre pierderea lichidelor corporale si odata cu ele a unor minerale importante, ci mai ales despre consecintele generate, anume despre oscilatiile glicemiei.

In particular, mare atentie nu atat la glicemia marita, cat la diminuarea valorilor sale.

Varstnicii cu diabet sunt mai vulnerabili in sezonul cald, atunci cand devin mai activi din punct de vedere fizic. Glucoza, depozitata in muschi sub forma de glicongen, se consuma mai rapid.

Pe de alta parte, cand ritmul de viata difera comparativ cu perioada in care natura ”hiberneaza”, exista tendinta de a manca mai putin sau de a salta mesele.

In ambele cazuri, se poate verifica o scadere dramatica a glicemiei, care printre manifestari include:

  • Transpiratie excesiva;
  • Dureri persistente de cap;
  • Oboseala musculara;
  • Crampe etc.

Sudoarea exagerata poate fi confundata cu sudoarea cauzata de caldura. Din acest motiv, criza hipoglicemica se recunoaste uneori cu intarziere.

O rezolvare rapida vine din partea carbohidratilor cu asimilare rapida, pe care e bine sa-i ai la-ndemana in caz de nevoie.

#3: Evitarea plimbarilor in picioarele goale

Sezonul cald, care de multe ori surprinde cu multe zile de vreme caniculara, imbie la plimbari cu picioarele desculte. La mare, prin nisipul fin, la munte, prin iarba moale, picioarele se simt rasfatate de contactul direct cu natura.

Dar nu e cea mai buna idee. La pacientii diabetici, pielea extremitatilor poate avea o sensibilitate redusa, ceea ce favorizeaza leziunile cutanate (intepaturi, taieturi, arsuri).

Din nefericire, una dintre consecintele diabetului consta si in vindecarea lenta si anevoiasa a ranilor, posibil si in aparitia unor complicatii.

Asadar, in cazul ranilor pielii, fie ele cat de superficiale, acestea trebuie ingrjite. Neglijarea chiar si a unor zgarieturi banale poate favoriza agravarea lor si aparitia infectiilor.

#4: Prevenirea variatiilor de tensiune

Diabetul este adesea asociat cu afectiuni cardiovasculare. Iar controlarea glicemiei si diabetului depinde si de modul in care se prezinta tensiunea arteriala.

Intreruperea tratamentelor cu diuretice si anti-hipertensive poate fi utila in anumite conditii, ca de pilda in timpul:

  • Vacantelor si deplasarilor in locuri calde;
  • Iesirilor la ore cand termometrele inregistreaza valori ingrijorator de mari;
  • Repausului in ambiente cu temperaturi peste nivelul de confort.

Contrar, permanenta in medii racoroase (la munte, de exemplu) implica poate o reevaluare a terapiilor. Pentru ca la altitudini, tensiunea are tendita de crestere.

Oricum, inaintea unor schimbari radicale in rutina, se recomanda consultarea unui medic, care este autoritatea cea mai in masura in orice problema aferenta starii de sanatate.

Foto: www.westgatehealthcare.co.uk

Glicemia marita la varsta a treia reprezinta deja o problema. Cu toata avalansa de tentatii culinare ce pandesc la tot pasul, nu e simplu pentru nimeni sa se adapteze noului regim extrem de restrictionat si greu de respectat.

Temperaturile insuportabile si abundenta de fructe si alimente racoritoare fac parte dintr-un mix ce ar trebui sa puna pe ganduri persoanele cu sau fara diabet instaurat, care se chinuie sa-si tina sub control valorile glicemiei.

Glicemia marita la varsta a treia? Ce alimente se pot consuma in sezonul cald?

Chiar daca vara si-a intrat in drepturi depline, diabetul nu-si ia concediu, nici nu are de gand sa se relaxeze odata ce exista.

Glicemia ridicata afecteaza numeroase persoane in etate, majoritatea prezentand deja o forma de diabet (tip 1 sau 2). Insa odata cu cresterea valorilor termice ambientale, cresc si riscurile.

Canicula poate duce la deshidratare, mecanism prin care se pierd nu doar lichide corporale, ci si importante saruri minerale. Consecinte nu sunt deloc promitatoare, ba pot fi chiar periculoase pentru starea seniorilor, precum oscilatiile glicemiei.

Pentru a evita riscurile aferente, un rol crucial il are alimentatia. Insa cu abundenta de fructe si cu nevoia permanenta de racorire, respectarea regimului impus poate fi destul de problematica.

Alimente cu libera trecere

Dintre alimentele permise fac parte in primul rand:

  • Leguminoasele (fasole, mazare, linte etc.);
  • Legumele de gradina cu indice glicemic scazut (crucifere, vinete, dovlecei etc.);
  • Cerealele integrale (orz, ovaz etc.);
  • Fructele nucifere.

Cine-si imagineaza ca fructele reprezinta o amenintare, ii vom spune ca depinde tot de indicele glicemic. Sunt indicate fructele proaspete, de sezon (mere, pere, fructe de padure etc.).

Aliate fidele sunt si condimentele, in masura sa imbunatateasca metabolismul glucozei (reduc nivelul zaharului din sange). Se va pune accent indeosebi pe curry, coriandru, ghimbir si turmeric.

Alimente de consumat cu moderatie

Moderatie inseamna nu sa renunti cu totul la ele, ci doar sa mananci cumpatat, sa nu exagerezi nici cu portiile, nici cu frecventa lor saptamanala in dieta:

  • Paine si paste fainoase, chiar daca din faina integrala;
  • Fructe cu indice glicemic mediu (banane, kiwi, mango etc.).

De asemenea, nu trebuie abuzat nici de cartofi, nici de orez, care, din cauza valorilor IG ar putea cauza probleme.

Alimente interzise

Desi e sezonul fructelor, cu parere de rau le spunem ”napastuitilor” care cu greu isi gestioneaza viata cu diabet, ca este in favoarea lor sa nu consume deloc alimente cu IG ridicat.

Pe primele locuri la restrictii, pe langa zahar (inclusiv brun) si miere in stare pura, se claseaza:

  • Painea alba, pizza, produsele de patiserie, dulciurile;
  • Cartofii copti, fierti, prajiti;
  • Cerealele rafinate;
  • Radacinoasele gatite;
  • Fulgii de porumb si malaiul;
  • Pepenele rosu;
  • Bananele coapte;
  • Bauturile carbo si racoritoare;
  • Alcoolul etc.

Bun de stiut cand ai glicemia marita la varsta a treia

Ca reper, se va tine mereu cont de indicele glicemic al alimentelor. Mai exact, se va pune accent pe cele cu indice glicemic scazut, care vor constitui o parte semnificativa a regimului zilnic.

Pentru a avea o idee despre ce inseamna indicele glicemic mic, moderat si ridicat, ajunge sa te orientezi in functie de aceste valori:

  • IG mic = valori de cel mult 55;
  • IG mediu = valori intre 56 si 69;
  • IG mare = valori de cel putin 70.

Prin fierbere, IG creste, chiar daca ”sursa” are valori scazute sau moderate. La fel se intampla si cu transformarea fructelor in sucuri fara pulpa. In acest caz, valorile ridicate rezulta in urma diminuarii cantitatii de fibre.

Foto: www.express.co.uk

Tinerii au secrete. Un fel. Au si adultii maturi. Alt fel. Pana si copiii au secrete, frumos ”invelite” cu minunata lor inocenta. Iar azi va fi despre secrete de-ale varstnicilor, atat de bine ”aranjate” uneori, incat abia se zaresc...

Insa ele sunt mai mult decat evidente daca se privesc din pozitia buna.

Secrete de-ale varstnicilor: Ce lucruri ascund de restul lumii?

Cine nu are in familie sau macar prin vecini o persoana de varsta a treia? Probabil ca si tu, cel putin o data, ai avut senzatia ca aceasta are ceva de ascuns.

Nu e neaparat vorba despre minciuni premeditate si grave, ci mai degraba despre informatii voit negate, dar importante pentru sanatatea, siguranta si bunastarea varsnicilor. Se intampla ca acestia sa ascunda lucruri cand simt ca-si pierd autonomia sau pentru ca se feresc sa ceara ajutor celor din jur.

Cazaturile

Cazaturile constituie principala cauza de accidentare finalizata adesea cu recuperare medicala. Daca nu sunt urmate de vanatai vizibile, entorse, luxatii si oase rupte, pentru un senior e simplu sa le ascunda. Si o fac de teama ca ceilalti ii vor supraveghea prea indeaproape.

Adesea, micile traume casnice si frecventa incidentelor determina familia sa-si transfere persoana apropiata in centre de ingrijire batrani sau in alte structuri unde acestia pot fi urmariti indeaproape.

Suferinta fizica

Unii varstnici gasesc interesant sa-si impartaseasca durerea fizica cu strainii si cunoscutii mai indepartati. Probabil ca sa le castige simpatia. Insa obisnuiesc sa tina ascunsa suferinta de cei apropiati, tocmai pentru a nu-i preocupa peste masura sau pentru a evita spitalele.

Dar de multe ori, durerea poate fi simptom al unor maladii grave ce necesita tratamente specifice si prelungite. Iata de ce este bine ca familia sa fie la curent cu orice modificare in starea varstnicilor.

Achizitiile inutile

Varstnicii sunt fiinte extrem de vulnerabile la mediul extern. Tot ce se intampla in jurul lor ii poate impresiona si influenta. In fata invaziei de produse care invadeaza piata online si offline, e de asteptat sa fie tentati sa cumpere chiar si lucruri care nu reprezinta o necesitate.

Bunicii si parintii in etate isi ascund de familie inclusiv aceste slabiciuni, tematori ca sesiunile de cumparaturi li se vor ingradi si nu vor mai avea aceeasi independenta financiara.

Mare atentie la toate canalele posibile: vanzari prin telefon, anunturi si reclame la TV, pliante si cataloage, e-mail etc. Este bine ca familia sa observe daca in casa isi fac loc obiecte care-si au rostul, inutile sau in cantitati exagerate (seturi intregi de detergenti, obiecte vestimentare etc.).

Problemele financiare

Iata si unul dintre ”hopurile” care dor aproape la fel de mult ca suferinta fizica. La varsta a treia, veniturile sunt de regula limitate la pensia cea de toate lunile, ceea ce inseamna dramuirea fiecarui leu si programarea inteligenta a cheltuielilor.

Dar stim cu totii ce inseama pensiile pentru majoritatea si cat de stramtorata este din punct de vedere financiar aceasta categorie. In plus, bugetul se subtiaza si mai mult cu retetele si tratamentele medicale, cu drumurile si nevoile speciale pe care unii seniori le au.

Prin urmare, oricine poate intui ca dificultatile materiale nu-i ocolesc, dimpotriva. Insa se intampla ca ei sa evite sa vorbeasca despre aceste obstacole ce le pot afecta calitatea vietii.

Foto: www.serudsindia.org

Beneficiile alimentatiei mediteraneene pentru varstnici se pot intui chiar din ”profilul” populatiei Bazinului Mediteranean.

Oamenii de stiinta evidentiaza in ce mod acest stil alimentar asigura o predispozitie inferioara catre stari depresive, mecanisme patologice insotite de durere sau catre dizabilitati specifice varstelor inaintate.

Fara nicio exagerare, regimul mediteranean reprezinta un factor de longevitate. Dovada stau traditiile gastronomice din tarile cu deschidere la Mediterana, ce permit:

  • Atingerea unor varste avansate;
  • Imbunatatirea calitatii traiului.

Ce spun oamenii de stiinta despre efectele pozitive avute la varsta a treia?

Multe studii au confirmat impactul dietei pentru sanatate si longevitate, insa prea putine s-au concentrat pe efectele asupra seniorilor.

Un studiu publicat in British Journal of Noutrition descrie cum s-a descoperit ca bunicii care urmeaza un regim foarte apropiat de dieta mediteraneana au o viata mai indelungata.

Observatiile cercetatorilor s-au bazat pe confruntarea obiceiurilor alimentare si riscurilor cardiovasculare ale persoanelor originare in tari precum Italia sau Grecia, cu ale locuitorilor din tarile nordeuropene sau de dincolo de Ocean.

Concluziile au depasit asteptarile. O alimentatie preponderent mediteraneana este asociata cu reducerea riscurilor de deces cauzate de:

  • Afectiuni cardiovasculare si neurovasculare;
  • Maladii de alta natura decat cancerul sau cele 2 anterioare.

Explicatia sta chiar in alimentele care compun dieta mediteraneana. Chiar daca exista mai multe variatini (nu este un stil alimentar propriu-zis, ci mai degraba un stil de viata, bazat pe niste principii si linii generale), in general, toate au in comun aceleasi componente principale:

  • Prezenta vegetalelor (fructe, nucifere, legume, cereale, legume cu frunza verde);
  • Prezenta uleiului extra virgin de masline in aproape orice preparat;
  • Consum moderat de carne slaba, produse lactate, dar si de vin;
  • Aport scazut de dulciuri, oua si carne rosie.

Iar partea faina este ca se poate adopta si de persoane din afara Bazinului Mediteranean, cu avantaje semnificative mai ales pe termen lung.

Beneficiile alimentatiei mediteraneene pentru varstnici

Acest tip de dieta poate fi considerat elixir al tineretii si un remediu care protejeaza calitatea vietii. Ce reuseste de fapt este sa reduca asa-zisele riscuri de fragilitate sau probabilitatile de a face cunostinta la varsta a treia cu:

  • Dizabilitatile fizice si mentale;
  • Moartea prematura.

Odata cu cresterea sperantei de viata la populatia occidentala, nivelul de fragilitate al varstnicilor consitituie un indicator de care trebuie tinut cont. Cu cat se inainteaza in varsta, cresc riscurile de:

  • Cazaturi si accidente casnice cu consecinte locomotorii, posibil finalizate cu spitalizare;
  • Patologii cronice (diabet zaharat);
  • Afectiuni neurologice;
  • Diverse forme de cancer.

Dar fragilitatea este caracterizata si de:

  • Miscari mult mai lente;
  • Lipsa energiilor;
  • Diminuarea activitatii fizice;
  • Scaderea fortei;
  • Reducerea apetitului;
  • Scaderea ponderala;
  • Tendinta de izolare;
  • Starile depresive etc.

Beneficiile alimentatiei mediteranene pentru varstnici se poate ”traduce” prin combaterea posibilelor efecte ce insotesc persoanele in etate:

Prevenirea afectiunilor cardiovasculare

O alimentatie preponderent vegetariana ajuta la diminuarea valorilor colesterolului ”rau” și totodata tensiunea arteriala. Inseamna reducerea riscurilor de infarct si ictus.

Conservarea functiilor cognitive

Urmand o dieta cu putine grasimi saturate, cu bune doze de acizi grasi esentiali (din peste) previne deterioarea conexiunilor neuronale si protejeaza materia cenusia.

Imbunatatirea digestiei

Varstnicii se confrunta adeseori cu probleme gastrointestinale, mai ales cu incetinirea tranzitului. Insa fibrele din vegetale ajuta la mentinerea mecanismelor digestive active.

Ameliorarea inflamatiilor articulare

Alimentele ”vedete” ale regimului sunt uleiul extravirgin de masline si pestele oceanic, 2 optiuni bogate in acizi grasi omega 3, cu beneficii notabile in prevenirea inflamatiilor.

Reducerea riscurilor de osteoporoza

Aparitia osteoporozei (reducerea densitatii osoase) este aproape un ”must” la varsta a treia. Dar antidotul poate veni din parte unor alimente bogate in calciu si vitamina D, micronutrienti fundamentali pentru sanatate scheletului osos.

Foto: www.theconversation.com

Viata vesnica e un concept la care multi aspira, in care multi cred. Iar altii deloc.

Fiecare are o viziune proprie asupra a ceea ce va urma ”dupa”. Si niciuna nu e corecta sau gresita. Sansele sunt destul de echilibrate pentru ambele tabere de credinciosi sau de mai putin credinciosi.

Ne nastem, crestem, traim o vreme, apoi ne ducem… Fiecare cu alte ganduri, cu alte trairi, cu un alt bagaj in suflet, cu alte amintiri, alte regrete, cu alte persoane pe care le lasam in urma. Mai multe sau mai putine din fiecare.

Dar oricat de multe lucruri materiale acumulam in viata pamanteana, oricat de multi oameni aveam alaturi, la sfarsit suntem doar noi. Singuri, chiar daca in mijlocul unui ocean de oameni dragi. Fara nimic altceva decat propriul corp, chiar daca napaditi de bogatii.

Gandind la toate aceste lucruri nu avem cum sa-i uitam pe cei care ne-au parasit in graba mare, fara macar sa avem timp de ramas bun.

Ii plangem in fiecare clipa a existentei noastre, le regretam sfarsitul crunt cu emotii atat de intense cum n-am fi crezut ca pot da peste noi.

Viata vesnica exista?

Am citit pe undeva ca toti oamenii au existenta eterna. Cu toate astea, doar cei care cred in Iisus Hristos cu toata fiinta lor, sincer, din toata inima, vor avea parte si de viata vesnica. Este cel mai grozav dar pe care Dumnezeu l-a facut celor cu credinta.

Fara sa ne apropiem insa de o religie anume, riscand sa ofensam alte religii, culte si credinte, ne abtinem de la pareri foarte personale sau foarte specific directionate.

Oricum, pentru toti credinciosii si necredinciosii, viata eterna ar putea insemna salvarea si sansa la fericirea pura, adevarata. E totusi o optiune si ne putem bucura de ea, mai ales pentru cei care ne-au parasit.

Amintiri care dor...

Este oarecum ciudat ca tineri fiind, in forta, cu sanatatea in regula si ganduri mari de viitor, sa ne punem problema ca sfarsitul acestei vieti pamantene, singura pe care de altfel o cunoastem, ar putea fi aproape.

Nu avem in nicio clipa certitudinea ca noua nu ni se-ntampla nimic grav, cel putin, nu deocamdata, nu in viitorul imediat urmator. Totusi, ajunge sa ne gandim la cei apropiati, la cei pe care i-am cunoscut, la cei pe care i-am iubit si-au plecat inopinat, mult prea devreme.

Ajunge sa patrundem cu mintea colectia de amintiri si sa scoatem de-acolo momente in care le vedeam chipurile fericite sau intristate, luminate de sperante sau intunecate de grijile cotidiene.

Schimbarea depinde de noi

Par atat de indepartate acele vremuri in care i-am avut langa noi, dar nu ne-am bucurat indeajuns de prezenta lor aproape! In care am mai fi putut schimba ceva in rutina, dar am fost prea implicati poate in nimicuri incat sa le acordam timp din timpul nostru.

Ne intristam si-i prea tarziu. Regretam si doare...

Putem insa aduce mici schimbari in cotidianitate, in viata de acum, aceasta certa, sigura, cu oameni la care tinem si care ne umplu sufletele si zilele de lumina.

Putem sa ne directionam atentia inspre ei, putem sa le alocam timp din timpul nostru ACUM, nu maine. Pentru ca poate, un maine nu va mai fi... Si la urma urmei, traiul de azi nu e vesnic...

Foto: www.unsplash.com

Protejarea si intarirea imunitatii varstnicilor este una dintre preocuparile societatii actuale, mai ales de cand cu valul de pandemie care loveste, preferential, tocmai in aceasta categorie.

Cand anii cresc la numar, eficienta barierelor imunitare scade. Dar cum se poate echilibra balanta?

Spre deosebire de varstele mai ”fragede”, la 65+, uneori chiar mai curand, din cauza procesului de imbatranire, raspunsul imunitar nu atinge un nivel optim.

Practic, mecanismul devine mai lent in reactii. Din cauza ca in ”linia defensiva” exista mai putine celule protective:

  • Se inmultesc riscurile de imbolnavire;
  • Scade capacitatea organismului de a se lupta cu germenii;
  • Se diminueaza sansele de refacere dupa boala.

Metode pentru intarirea imunitatii varstnicilor

Pentru ca bunicii sa se bucure de batraneti fericite, fara probleme serioase de sanatate, pot recurge la variate strategii ca sa-si consolideze mecanismele naturale de protectie ale organismului.

Un prim pas pentru a tine departe o mare diversitate de probleme si afectiuni specifice varstei a treia consta in consolidarea ”armelor” naturale cu care organismul lupta activ impotriva ”intrusilor”.

Se poate actiona prin:

Compensarea carentelor de nutrienti

Intre substantele nutritive si intarirea imunitatii varstnicilor exista o stransa conexiune.

Orice forma de carenta si mai ales de subnutritie (nu este exclusa nici in medii cu standarde de viata ridicate) va cauza slabirea sistemului imunitar. Implicit, va crea o predispozitie spre infectii, indeosebi pe tipologii bazate pe lipsa unor vitamine si minerale esentiale.

Din categoria micronutrientilor indispensabili, care pot activa raspunsul imunitar fac parte, cu precadere:

  • Vitaminele A, C, D, B-urile;
  • Minerale precum zinc, seleniu, fier.

Evident, pentru a facilita integrare acestor microelemente se va actiona în primul rand prin alimentatie. Se va completa regimul alimentar cu mai multe portii de legume si fructe proaspete.

Un rol esential, prin puterea sa antioxidanta, il are vitamina C. In completarea sa, se poate actiona si cu vitamina D, cu o actiune evidenta asupra imunitatii. Asadar, este oportun sa se insiste pe alimente precum:

  • Spanac, broccoli, citrice etc (bogate in vitamina C);
  • Ciuperci (unica sursa vegetala de vitamina D), oua, fructe de mare, peste (alte surse de vitamina D).

In completare, se poate asigura necesarul de nutrienti si prin suplimente alimentare si remedii pe baza de substante naturale cu efect stimulant asupra imunitatii (echinacea, macese, ghimbir, usturoi, propolis, fermenti lactici).

Reducerea stresului

Problemele zilnice cu care varstnicii se confrunta (multi dintre ei in izolare), unele maladii cronice si imbatranirea in sine devin factori care accentueaza stresul.

Prin urmare, este importanta mentinerea unui climat familial cat mai senin si o atitudine mereu pozitiva vizavi de varstnici, mai ales fata de cine e recuperat intr-un camin de batrani.

Imbunatatirea somnului

Odihna nocturna este vitala mai cu seama la aceasta categorie, prea greu incercata si de ceva vreme in atentia unui virus cu potential letal.

Imunitatea si calitatea somnului se influenteaza reciproc. Caderea scutului protectiv atrage dupa sine deprecierea odihnei, in timp ce carentele de somn duc la compromiterea semnificativa a imunitatii si la declansarea unor infectii si inflamatii asociate cu diverse patologii.

Grija fata de igiena personala

Este oportun un ”upgrade” referitor la regulile de igiena, desi toate canalele media le promoveaza intens, in vederea protectiei de noul coronavirus.

Asa cum comunica in permanent autoritatile, spalarea frecventa a mainilor si pe langa, aerisirea regulata a ambientelor sunt actiuni aparent banale, dar cu un imens potential sa faca diferenta intre zile senine, in sanatate sau intunecate de boala.

Ultimele saptamani si luni de zile au insemnat o grea incercare pentru cine-si petrece batranetea in carantina. Si provocarea nu a luat sfarsit inca. Dar ce e de facut?Mai e...

Situatia e fara precedent pentru majoritatea, chiar si pentru mai tineri, care totusi au mai multe ”libertati”. Chiar si pentru mai putin tineri, unii trecand prin razboaie si crize majore.

Si nu vorbim despre comunitati restranse, ci despre cum o pandemie a transformat o-ntreaga planeta si ale carei victime ”preferate” sunt dragii nostri bunici si parinti in etate.

”Covidul” si batranetea in carantina

Nu e o alegere fericita pentru nimeni sa-si schimbe stilul de viata de la o zi la alta, intr-o masura atat de radicala. Insa dupa cum s-a dovedit si continua sa ne comunice autoritatile, izolarea poate fi o solutie care face diferenta intre a fi si a nu mai fi.

Daca oameni care nu au trecut inca pragul batranetii si cei fara afectiuni din gama cu risc pot trece mai usor prin pandemie, pentru ”restul”, lucrurile sunt mai ingrijoratoare ca niciodata.

Pentru toti cei trecuti de 60-65 de ani, mai ales cand mai si prezinta comorbiditati, lupta cu COVID-19 nu e deloc echitabila. Se stie cine are cele mai mari sanse de izbanda. In niciun caz seniorii.

Ei bine, faptul ca virusul ”tinteste” anumite categorii, pronosticul terifiant pe care-l infatiseaza statisticile la nivel planetar agraveaza si mai mult sanatatea mentala a varstnicilor. Oricum, la varsta a treia psihicul nu mai e pentru multi invaluit in optimism.

Cum se poate ”indulci” batranetea in carantina?

Izolarea prelungita in locuinte – uneori, in camine de batrani – poate ridica dificultati atat în plan psihologic, cat si in ce priveste gestionarea patologiilor existente.

Bunicii sunt deosebit de fragili emotional comparativ cu celelalte categorii de varsta. Desigur, toata aceasta vulnerabilitate depinde de conditia proprie. Insa in linii generale, au nevoie de mai multa afectiune si mai ales de prezenta familiei.

Deja in situatii ”normale”, in cazul varstnicilor sunt destul de frecvente depresiile, anxietatea, stresul. Iar acum, cu atat mai mult, cand izolarea intensifica temerile, putand fi la fel de distrugatoare ca orice alt factor.

Cum se poate insa interveni pentru a face mai tolerabila toata aceasta carantina, pentru a evita agravarea unor tulburari, pentru a nu ingreuna si mai mult psihicul?

Informare corecta

Orice noutati vizavi de noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie preluate din surse oficiale, cu autoritate, precum comunicatele autoritatilor locale si internationale, ca de pilda Ministerul Sanatatii sau OMS.

Evitarea acumularii de informatii

Nu e o idee buna pentru nimeni sa urmareasca non-stop stirile de la TV si din online, in cautare de lucruri despre infectari, statistici etc. Expunerea exagerata la informare va creste nivelul de stres si anxietate.

Filtrarea informatiilor

Nu spune nimeni ca seniorii sa stea departe de realitate. Dar e oportuna o informare limitata, filitrata de membrii familiei sau de persoanele responsabile de servicii de ingrijire, care le vor transmite ce au nevoie sa stie mult mai ponderat.

Schimbari in rutina

In aceste momente, pentru protejarea sanatatii mentale e nevoie si de adaptarea rutinei, implicand bunicii in variate activitati recreative (citit, gradinarit, gatit etc.), asa incat sa se simta utili, sa simta ca realizeaza ceva.

Contactul strans cu oamenii

Traind batranetea in carantina, chiar daca pentru o foarte scurta perioada, este esentiala mentinerea conexiunilor sociale. Legatura cu apropiatii este posibila si cand varstnicul se afla in centre de ingrijire.

La Casa mea Eden, asiguram aceasta necesitate si incurajam mai mult ca niciodata comunicarea rezidentilor cu cei dragi.

Foto: www.weforum.org

Care sunt cei mai buni nutrienti la varsta a treia si cum explica specialistii necesitatea integrarii lor in alimentatie?

Vitaminele si mineralele, micronutrienti esentiali intr-o multime de functii organice, sunt necesare indiferent de varsta. Fara sa mai vorbim despre macronutrienti (carbohidrati, proteine, lipide).

Cele 3 categorii ”macro” reprezinta cea mai importanta sursa energetica a organismului. Drept motiv, se vor consuma in cantitati majore comparativ cu categoria ”micro”.

Cei mai buni nutrienti la varsta a treia si rolul acestora

Dupa o certa varsta insa, unii nutrienti sunt cu atat mai necesari. Si pentru a nu suferi din cauza carentelor si consecintelor (declansarea unor probleme de sanatate sau agravarea celor existente), poate fi nevoie de mici ”corectii” alimentare si chiar de orientarea spre suplimente nutritive.

Dar spre ce categorii trebuie sa-si indrepte atentia seniorii? Pentru ca despre ei e vorba aici.

Vitamina C

E poate cea mai populara, despre care se stie ca e cea mai buna sa protejeze de raceli (nu singura) si de o multime de alte posibile baiuri. Se gaseste din abundenta in citrice, dar si in numeroase fructe si legume: catina, capsuni, ardei, broccoli, rosii etc.

Ce rol are vitamina C la varsta a treia?

Aparte rolul sau inegalabil ca stimulent imunitar, vitamina C sau acidul ascorbic mai ajuta la:

  • Asimilarea altor nutrienti – un rol foarte important, avand in vedere carentele de care multi varstnici sufera;
  • Combaterea stresului – un ajutor bine venit dat fiind ca izolarea si restrictiile pot cauza stari de stres si anxietate;
  • Protejarea ochilor – potrivit studiilor, poate reduce riscurile de cataracta si de degenerenta maculara;
  • Formarea colagenului si elastinei – este vorba despre compusi esentiali in mentinerea tonusului pielii.

Calciu

Sanatatea oaselor apare puternic afectata la vremea senectutii. Inaintarea in varsta atrage dupa sine si pierderea calciului, mineral care nu se mai asimileaza la fel de eficace ca in tinerete.

Excelente surse de calciu sunt:

  • Laptele si produsele lactate;
  • Ouale;
  • Legumele cu frunza verde (spanac, broccoli);
  • Fructele nucifere (migdale, nuci);
  • Semintele;
  • Portocalele;
  • Leguminoasele;
  • Pestele.

Ce rol are calciul la varsta a treia?

Majoritatea cantitatii de calciu din organism se afla depozitata in oase. Deficitul poate cauza aparitia osteoporozei, in special la persoanele de sex feminin, odata cu instaurarea menopauzei.

Contributia la protejarea densitatii osoase nu e singura. Calciul mai este util in buna functionare a:

  • Muschilor – regleaza contractiile musculare, inclusiv ritmul cardiac;
  • Vaselor sanguine – ajuta la coagularea normala a sangelui.

Vitamina D

Tot pentru aparatul osos si nu numai, bunicii au nevoie si de vitamina D. Din fericire, organismul uman are capacitatea sa o sintetizeze in mod natural, iar de mare ajutor este soarele.

Însa in aceasta perioada, de cand cu izolarea la domiciliu sau in camine de batrani, vitamina D se produce si se asimileaza mai greu.

Ce rol are vitamina D la varsta a treia?

Vitamina D acopera o multime de functii, printre care si de absorbtie a calciului sau de stimulare a barierelor imunitare. Pe cand carenta poate cauza osteoporoza, ducand la slabirea oaselor si la cresterea riscurilor de fracturi. Totodata, mai contribuie la prevenirea unor maladii precum:

  • Diabetul – imbunatateste functiile insulinei;
  • Alzheimer și Parkinson – protejeaza functiile cognitive.

Foto: www.theresident.co.uk

Imunitatea la varsta a treia nu mai e ce-a fost candva. Si o stim cu totii, dar nu si de ce. Iar aceasta vulnerabilitate a barierelor imunitare transforma seniorii in victime mai frecvente a unor maladii si probleme de sanatate.

Diversi factori influenteaza sistemul imunitar pe parcursul vietii. De la alimente, la medicamente si stil de viata, practic orice aspect isi pune amprenta asupra capacitatii naturale a organismului de a se proteja de absolut orice potential inamic.

Imunitatea la varsta a treia si efectele batranetii

Rolul sistemului imunitar este sa asigure un scut protectiv impotriva invaziei de substante si corpuri straine, percepute ca periculoase. Pot fi microorganisme, paraziti, celule tumorale etc.

De-a lungul vietii, acest mecanism atat de complex, alcatuit dintr-o retea de celule, tesuturi si organe, trece prin diverse transformari.

Pe masura ce deceniile trec si corpul imbatraneste, se resimte si imunitatea. Chiar daca in multe cazuri, continua sa functioneze aproape la fel, indiferent de varsta.

Ce se intampla de fapt si cum isi pierde acest sistem eficacitatea odata ce se instaureaza batranetea?

Cum se modifica imunitatea la varsta a treia?

Potrivit MSD:

  • Se reduce capacitatea de a face diferente intre endogen si exogen, adica de a identifica antigenii straini. Drept urmare, incep sa-si faca aparitia bolile autoimune.
  • Celulele macrofage, responsabile de anihilarea ”intrusilor”, isi incetinesc ritmul, fapt ce explica probabilitatea ridicata de a dezvolta o forma de cancer la varste inaintate.
  • Nici limfocitele T (globule albe care invata sa distinga antigenii, in masura sa nu atace propriile celule ale corpului) nu stau mai grozav, ele raspunzand mai lent antigenilor.
  • In tot acest timp, scade numarul globulelor albe. In consecinta, la varste avansate, corpul isi pierde din abilitatea sa recunoasca un nou antigen si sa se apere.
  • Pe de alta parte, se reduce si priceperea anticorpilor sa se lege de antigeni, desi cantitatea anticorpilor ramane in linii mari similara cu perioada dinainte.

Cu astfel de transformari prin care trece imunitatea la varsta a treia, nu e de mirare ca patologii respiratorii precum gripa, raceala sau, si mai grav, bolile pulmonare, se manifesta mai frecvent dupa 65+.

Este inca o dovada care explica riscurile noului coronavirus SARS-CoV-2 printre seniori si de ce izolarea sociala, nu doar distantarea, este atat de utila in aceste vremuri pacatoase.

De asemenea, recuperarile din perioadele de convalescenta sunt mai lente. Totul, din cauza ca organismul produce mai putine celule imunitare, inclusiv mai putine globule albe, ceea ce diminueaza mult capacitatea de vindecare si regenerare a tesuturilor si organelor in urma infectiilor, leziunilor sau patologiilor.

Cum se recunoaste un sistem imunitar slabit?

Cu imunitatea slabita, corpul nu mai rezista la atacurile externe. Aceasta vulnerabilitate se poate manifesta printr-o paleta destul de larga de probleme medicale, ca de pilda:

  • Afectiuni cronice, precum diabetul;
  • Recidivarea unor patologii;
  • Probleme de cicatrizare a leziunilor;
  • Episoade frecvente de gripa si raceala;
  • Oboseala, anemii, alergii etc.

Tabloul simptomatic se poate inrautati si mai mult, pana la infectii grave, afectiuni renale si hepatice sau probleme din sfera reumatica (artrite, artroza).

In aceasta perioada, mai cu seama varstnicii, atat de expusi la valul de pandemie, au cu atat mai multe motive sa-si intareasca imunitatea. Dar acesta este un argument pe care-l vom aborda cu o alta ocazie.

Pana atunci, le recomandam tuturor sa respecte indicatiile autoritatilor de a-si proteja sanatatea.

Foto: pinterest.com

In vremuri de COVID-19, igienizarea cumparaturilor pentru varstnici ramane o masura absolut necesara. Cum de altfel ar trebui sa constituie o regula generala, de adoptat si dupa ce trece pandemia.

Autoritatile recomanda izolarea persoanelor de peste 60 de ani. Sau macar distantarea sociala si iesirea doar in intervalele orare indicate.

Varstnicii reprezinta cea mai expusa categorie, mai cu seama in prezenta unor patologii si probleme preexistente, asa ca hipertensiunea, afectiunile cardiace, diabetul sau imunitatea redusa.

Insa toata aceasta izolare si toate masurile adoptate in afara casei au o valoare nula daca nu se tine cont si de comportamentul din locuinta.

Cum se face igienizare cumparaturilor pentru varstnici?

Asa cum s-a dovedit, calea de transitere majora a coronavirusului este de la o persoana la alta, prin picaturi de saliva contagiate, nu prin contactul cu suprafetele contaminate. Totusi, autoritatile recomanda drept masuri obligatorii si igienizarea obiectelor cu care se intra in contact.

Desi toata lume vorbeste despre dezinfectare, setul de masuri se refera de fapt la 2 tipuri de interventii: curatare si dezinfectare. In unele cazuri, e nevoie de ambele, fiind 2 lucruri complet diferite:

  • Curatarea: indepartarea patogenilor si murdariei de pe suprafete;
  • Dezinfectarea: anihilarea sau mai bine-zis uciderea germenilor.

Ne vom referi la igienizarea cumparaturilor pentru varstnici. In particular, la obiecte si produse alimentare care ajung in casele bunicilor, in camine de batrani si in alte institutii / case unde acestia sunt recuperati sau locuiesc.

In unele cazuri, e destul de simplu de indepartat invelisul exterior, posibil contaminat, cumparaturile putand fi asezate in siguranta in camara sau in frigider. Insa in altele, se va actiona cu rigurozitate, prin spalare si dezinfectare cu solutii potrivite.

Fructe si legume proaspete

Pe alimente proaspete, asa cum sunt legumele si fructele, nu se vor folosi produse de curatat si igienizat precum detergenti sau alcool. Deoarece nu sunt solutii gandite pentru contactul cu alimentele.

Recomandarile expertilor se refera la spalarea cu multa apa rece, direct sub jet daca se poate. Eventual, lasarea la inmoi a vegetalelor inainte de a fi consumate sau depozitate.

Obiecte si alimente ambalate in plastic / carton

Nici aici nu devine obligatorie spalarea tuturor ambalajelor. Unele produse se pot scoate in siguranta din punga sau cutia in care au fost impachetate. Apoi se pot stoca fara probleme si riscuri de contaminare.

Cat despre ambalajele primare, cele care insotesc direct produsele (punga in care sta faina, pastele etc., borcanul de muraturi etc.)… Asupra acestora trebuie actionat cu substante adecvate.

Cine tine neaparat, poate spala cu detergent de vase borcanele si pungile de plastic, dupa care, le va pune la uscat. In alternativa, suprafetele se vor curata folosind o carpa / vata inmuiata in alcool.

La fel se va proceda si cu cutiile din carton, cu sacosele, cu gentile etc.

Retine!

Asa cum continua sa precizeze specialistii, noul coronavirus SARS-CoV-2 are o rezistenta iesita din comun atat in aer, cat si pe materialele cu care intra in contact. Ceea ce sporeste riscurile de transmitere si de infectare a fiintelor umane, daca nu se respecta regulile de igiena personale.

Patogenul poate supravietui pe suprafetele necuratate si nedezinfectate. Conditia este sa nu fie expus la factori ambientali precum soare si ploaie. In schimb, rezulta foarte sensibil la biocide pe baza de clor si alcool.

Timpul de persistenta in aer si pe suprafete a virusului SARS-CoV-2 variaza de la cateva ore, la cateva zile. In aer, rezista pana la 3 ore. Pe plastic si otel inoxidabil ramane cel mai activ, chiar peste 72 ore, iar pe carton, cel mult 24 de ore.

Toate aceste date depind apoi si de parametri precum umidiatea si temperatura aerului. Agentul patogen tinde sa devina cu atat mai stabil, cu cat intalneste un mediu mai umed, mai neventilat, cu temperaturi mai scazute,

Foto: www.mirror.co.uk

Riscuri de coronavirus in camine de batrani exista. Exista mai mult decat in alte comunitati si institutii. Pentru ca sunt centre dedicate exclusiv categoriilor de varsta ”preferate” de virusul SARS-CoV-2.

Am tot vorbit despre acest argument atat de fierbinte. Si vom mai vorbi si dupa ce amenintarea va trece. Speram sa se intample cat de curand si sa ne gaseasca pe toti in formatie completa, fara victime omenesti.

Italia si apoi Spania ne-au fost exemple nefericite in adoptarea masurilor de siguranta

A trecut ceva vreme (nu multa) de cand, pe mare graba, am lansat pe Facebook anuntul #StatiAcasa – Fiti responsabili, in care comunicam interzicerea vizitelor la Casa mea Eden.

Aceasta a fost si ramane o masura necesara, cel putin pana ce apele se vor calma de tot si pericolul va disparea din peisaj.

Avem ca avantaj exemplul nefericit al Italiei, o tara puternic afectata de virusul nemilos, ce a rapus mii de varstnici. Ulterior, si exemplul Spaniei, ce revine puternic din urma, cu tot mai multe jertfe umane.

E drept ca majoritatea au prezentat comorbiditati, factori ce le-a diminuat substantial sansele de vindecare si de supravietuire.

Dar in mileniul in care ne aflam, oamenii pot duce o viata normala si daca le-a fost diagnosticata vreo maladie din lista celor cu risc pentru coronavirus, asa cum pot fi diabetul, hipertensiunea, afectiunile cardiace sau cele pulmonare.

Si tot drept e ca erau varstnici, poate cu foarte putine exceptii. Ca in ”peninsula”, speranta de viata tinde spre 90-100 de ani.

Insa cu un stil de viata sanatos, asa cum are in general populatia bazinului mediteranean, cei 80, 90 sau 100 de ani se pot trai si cu un grad de autosuficienta ridicat, fara necesitatea tertilor care sa asigure neaparat servicii de asistenta si ingrijire.

Izolarea sau cel putin distantarea sociala, dublata de igiena riguroasa, salvarea noastra

Autoritatile continua sa-si prezinte ”placa” pe care nu multi o-nteleg si respecta, cea care indica izolarea sociala drept solutie cu mari sanse de izbanda in lupta impotriva noului coronavirus.

Sa nu uitam nici de distantarea sociala (atunci cand izolarea nu e posibila integral) si de igiena riguroasa (a mainilor, a stranutului etc.), despre care stim deja cu totii ca ne fereste de eventuale contaminari cauzate de contactul cu suprafete si oameni infectati.

Fiecare dintre cei care se furisaza neglijand recomandarile, o fac crezandu-se justificati.

”Mie nu mi se intampla”, ”La noi nu sunt cazuri”, ”Ies doar putin, prin zone neumblate”, ”M-am vaccinat deja cu antigripal”, ”Nu am varsta a treia”, ”Am corpul imun la virusi” etc. Si exemplele pot continua pana maine…

Este din cauza acestor tipuri de convingeri ca am ales sa interzicem orice fel de interactiune intre rezidentii centrului Casa mea Eden si apartinatori. Majoritatea ne-au inteles perfect decizia. Iar cei care n-au inteles-o din prima, au reusit din a doua, cu vorba buna.

Inchizand portile pentru vizitatori, nu am facut decat sa reducem la maxim riscurile ce ar putea patrunde din exterior odata cu o persoana infectata, dar asimptomatica, odata cu imbracamintea si incaltamintea, odata cu obiectele aduse etc.

Sa nu uitam ca gradul de periculozitate este accentuat si de un tablou simptomatic adesea inexistent sau abia putin vizibil, si de suprafete precum materiale textile sau talpa pantofilor, locuri unde patogenul poate supravietui multe zile.

Cu astfel de alegeri drastice, ne protejam comunitatea de atacurile neiertatoare ale virusului cu potential letal.

Avem nevoie de sprijinul familiilor, de intelegerea apartinatorilor. Stand acasa, evitand iesirile care nu sunt de prima necesitate reprezinta cea mai grozava dovada de iubire pentru un bunic sau un parinte in varsta.

Foto: www.metroparent.com

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!