Vesti bune! Batranetea incepe dupa 75 de ani, nu de la 65+!

Daca din intamplare sau voit ne-ai trecut portile, stii ca suntem un centru persoane in varsta. Unde primim bunici si bunicute recent sau mai de mult iesiti la pensie.

Unde ingrijim persoane atinse de boli geriatrice si de umbrele batranetii. Unde le oferim un ocean de afectiune celor care au cunoscut fata trista a singuratatii.

Daca ne-ai urmarit postarile, ai vazut ca vorbim adesea despre batranete. Ca totul in caminul de batrani Casa mea Eden se invarte in jurul varstei a treia si a problemelor pe care le implica.

Dar ceea ce poate nu cunosti nici tu, nici majoritatea, se refera la momentul, la varsta la care o persoana este declarata batrana.

Centru persoane in varsta – Pragul de 65 de ani a fost depasit

Mai devreme sau mai tarziu, va veni si ”acea” zi... Zi in care imaginile se incetoseaza si scrisul apare incredibil de micit; in care oameni binevoitori iti vor ceda locul in tramvai; in care numarul firelor albe de par il va depasi pe al celor negre, castanii, blonde sau roscate.

Pe scurt, va veni momentul cand toti ceilalti te vor declara batran.

Pana in prezent, acest lucru a coincis (si continua) cu varsta de pensionare (65 de ani la barbati, 63 la femei). Care e si etapa de la care se poate beneficia de tot felul de facilitati (reduceri la mijloace de transport in comun, la bilete de intrare la teatru etc.).

Dar sa fie inca valabil pragul de 65 de ani pentru a spune despre o persoana ca e batrana?

Probabil ca nu. Ajunge doar sa ne gandim la:

  • Progresele colosale inregistrate in medicina;
  • Nivelul de educatie si cultura (vizibil mai elevat);
  • Tendinta de modificare a stilului de viata;
  • Contextul (mai salubru) in care se desfasoara activitatile profesionale.

Nu mai e ca pe vremuri... Cei 65 de ani nu mai marcheaza (neaparat) batranetea. Si nu doar pentru ca societatea imbatraneste, nu pentru ca numarul bunicilor il intrece pe cel al nepotilor.

Centru persoane in varsta – Cand se poate vorbi despre batranete?

Comparativ cu ce se intampla pana prin anii 1990 sau pana mai devreme in ierarhia timpurilor, speranta de viata si media de varsta cresc. La fel si anii la care se capata statutul de parinti.

Dar nimici nu se poate generaliza.

Astazi, batrani se devine nu la 65, ci la 75 de ani. Astazi, rareori vei gasi bunicute de 65 de ani (sau cu putin peste) dedicate exclusiv ingrijirii nepoteilor si corsetatului. Si cu atat mai rar vei intalni bunici de varste similare pentru care unice preocupari raman jocul de carti sau pescuitul.

Nu ca vreo indeletnicire de genul ar fi batranicioasa, ceva umilitor ori descurajant.

Astazi, la 65+, persoane de ambele sexe au inca multe de spus, de facut, de aratat. Unii se casatoresc prima oara, altii se recasatoresc. Unii se separa, altii abia acum isi descopera pasiuni, talente, inclinatii si incep sa si le cultive.

Generatiile actuale isi traiesc in mod diferit viata fata de cum era in urma cu niste decenii. Si tot asa imbatranesc. Din ”vina” unor factori sociali, culturali, psihologici etc.

Este destul de evident ca din variate puncte de vedere, varsta de 65 din prezent are destul de putine in comun cu ce insemna in deceniile si mai ales in secolele trecute.

Dar sa nu intelegi ca 80 de ani azi echivaleaza cu 50 din urma cu 10 ani. Insa te poti gandi ca actualii 65-70 de ani pot fi ca 55-60 la generatiile precedente.

Multi sestagenari si poate septagenari de azi au aceeasi forta fizica, acelasi potential cognitiv si aceeasi sanatata ca populatia de 45-50 de ani din urma cu 3-4 decenii.

Retine!

Cert este ca varsta la care cineva este sau se simte batran mai depinde de noroc, de mostenirea genetica, de imprejurari, de aspectul profesional si de o multime de alti factori.

Speram ca ti-am captat atentia si randurile ti-au fost pe plac. Drept multumire, te asteptam si cu alte ocazii sa ne cauti pe blog si chiar cu un like pe pagina de Facebook.

Iar daca cineva drag are nevoie de un camin adevarat, de un locsor menit sa-i insenineze batranetile, cauta-ne!

In limita locurilor disponibile, ii vom oferi nu doar cazare, ci si ingrijire medicala, servicii auxiliare, activitati de socializare si, nu in ultimul rand, toata afectiunea noastra.

Foto: www.liveabout.com

  • 462
  • Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2019 12:18

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!