Oraselul celor ”fara memorie” se afla in Olanda!

Nu-l considera centru de batrani! Desi este oarecum... Mai mult e o localitate in care varstnici afectati de dementa si cu Alzheimer pot duce un trai normal. Desigur, in limitele a ce poate insemna normalitate atunci cand mintea e ramasa blocata undeva in trecut.

Oraselul centru de batrani pentru Alzheimer

Ca rezidenti permanenti, numara 152 de suflete (fiecare cu gandurile si baiurile sale), repartizate in 23 de case inconjurate de spatii verzi, alei si fantani.

Este Hogewey, din Olanda, oraselul destinat celor parasiti de memorie. Il separa de ”restul” lumii doar un zid si o poarta dubla, de sticla, singura cale de acces pentru familiari si prieteni.

Se afla la numai o jumatate de ora distanta (cu trenul) de Amsterdam si se intinde pe o suprafata de vreo 1,5 hectare. Ca sa intelegi mai bine, e cam tot la fel de mare cat 10 terenuri de fotbal laolalta.

Desi de la distanta arata ca un orasel, in realitate e vorba despre un centru de batrani adevarat. Doar ca se prezinta intr-o formula mai putin conventionala.

Organizare alternativa

La Hogewey, toate cele 152 de locuri sunt ocupate. Rareori se elibereaza cate unul. Se intampla doar odata cu trecerea in nefiinta a vreunuia dintre oaspeti.

Fiind organizat ca un mic centru urban, ”locuitorii” au sansa sa se simta fix ca acasa, asa incat sa-si traiasca ultimii ani cu seninatate. Nu exista sali de asteptare anoste. Nici nu se simte mirosul tipic de dezinfectant din azilurile traditionale.

Daca nu ar fi toate acele priviri absente, Hogewey ar putea usor trece drept o localitate ca oricare alta.

Rezidentii

”Drept de sedere” au doar persoane afectate de dementa, in special de Alzheimer in stadii avansate. Toti traiesc in mici grupuri, a cate 6-7 persoane, repartizati in cate o casa, in permanenta sub atenta supraveghere a 1-2 insotitori.

Fiecare varstnic are propria camera. Cu restul ”locatarilor” imparte in schimb spatiile menite la intrebuintari in comun (sala de mese, sufrageria, bucataria etc.).

Activitatile

Hogewey este un loc unde activitatile zilnice si cele recreative nu sunt restrictionate, ci dimpotriva, incurajate.

Aici, bunicii pot repeta orice secventa din rutina lor de alta data, de la sesiuni de gatit si de cumparaturi, pana la delectarea in compania unei halbe de bere sau a bucatilor muzicale preferate.

Dispun de supermarket, de posta si de coafor. Au chiar si un teatru, care serveste si ca cinematograf pentru proiectii de filme.

De asemenea, au posibilitatea sa frecventeze cercuri si cursuri de pictura, de muzica sau sah. Iar daca vor, se pot prezenta si la ore de fitness.

Au si un birou turistic, unde familia poate inscrie bunicul cazat la variate alte activitati, inclusiv la excursii in afara ”fortaretei”.

In acelasi timp, beneficiaza de toate serviciile de ingrijire si medicale pe care le implica maladia in sine si / sau varsta avansata.

Locuintele

Oaspetii oraselului se bucura de locuinte personalizate, amenajate cu gust si intr-un anume stil. Practic, exista 7 ”tipologii” de case.

”Traditionala” este tipic olandeza, cu multe bibelouri, perdelute, perne si alte elemente de decor. O apreciaza in special fosti intreprinzatori sau comercianti.

”Culturala” are o amenajare mai simpla. Decoratiunile specifice sunt inlocuite cu instrumente muzicale si pereti doldora tablouri si carti. Aici gasesc ”rezervare” cei care in viata au iubit artele si cultura.

Mai e apoi ”Upper class”, unde ambientul si arhitectura urmeaza o linie mai eleganta, mai moderna. Sa o prefere sunt persoane exigente, obisnuite cu confortul si traiul sofisticat, fara lipsuri.

Nu lipsesc nici modelele:

  • ”Homely”, dedicat gospodinelor preocupate de preparate gastronomice;
  • ”Urban”, pentru pacientii proveniti din centrele urbane;
  • ”Cristian”, rezervat bunicilor foarte religiosi sau celor sobri;
  • ”Indonezian”, ce devine camin pentru imigrantii din ex coloniile olandeze.

Sanitarii

Pe langa rezidenti, mai exista personal sanitar si auxiliar (in numar de 240), toti calificati, care joaca un dublu rol.

De pilda, infirmierii si ingrijitorii imbraca hainele comerciantilor, gradinarilor sau a unor cetateni obisnuiti. Ei se ocupa si de gatit sau de spalat rufe. Tocmai pentru a completa si mai mult iluzia de normalitate.

Lasand deoparte halatele albe, impreuna cu camerele de supraveghere, pot controla sanatatea bunicilor de la distanta, fara sa deranjeze. Fara ca oaspetii sa-si dea seama in vreun fel ca se afla intr-o unitate medicala.

Foto: www.businessinsider.com

  • 702
  • Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2019 12:04

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!