Din ”gradina” amintirilor pierdute: Siguranta ambientului pentru bolnavii cu Alzheimer

Bolnavii de Alzheimer au nevoie de un ambient special, ”modelat” anume pentru exigentele lor. Indiferent daca inseamna camine de batrani, locuinte sau alte structuri de primire.

Adevarul este ca masurile de ingrijire implica nu doar gesturi de afectiune din partea familiarilor si persoanelor din jur. Pe langa, mai conteaza siguranta mediului (spatii interne si externe) ce gazduieste bunicii afectati.

Influenta ambientelor din camine de batrani asupra celor 3 ”tabere”: bolnavi, personal ocupat cu ingrijirea lor si apartenenti

Conditiile de trai isi pun amprenta asupra calitatii vietii varstnicilor. Nu e doar pentru masura cu care influenteaza derularea programelor terapeutice, ci si pentru aportul adus in siguranta persoanelor.

Pe de alta parte, modul in care se prezinta ambientele isi pune amprenta si asupra cui se afla de cealalta parte a ”baricadei”, anume asupra cui lucreaza si presteaza servicii medicale (sau de alta natura).

Existenta unor spatii complet functionale, create fara carente de confort, ce nu fac rabat nici de la estetica, contribuie la mentinerea motivatiei si energiilor (psihice si fizice) in cazul membrilor colectivului. Ambele sunt insusiri favorabile.

In caz contrar, neglijand aceste aspecte, se va asista la un mediu guvernat de delasare si epuizare. Un fapt grav este ca afectati vor fi si cei responsabili de ingriirea varstnicilor.

In consecinta, intreaga serie de ”lipsuri” devine un factor nefast (posibil definitoriu) pentru linistea si siguranta rezidentilor si familiilor acestora.

Cum se descrie un ambient sigur pentru pacientul cu dementa?

Proiectarea si construirea spatiilor (aspectul lor final) trebuie sa se adapteze nevoilor bolnavilor. Si se va tine cont de evolutia exigentelor ce insotesc procesul de degenerare a functiilor cognitive.

Pe masura ce starea bolnavilor se agraveaza (situatia este inevitabila, iar fenomenul, ireversibil), perceptia lor in spatiu se modifica in maniera progresiva.

Ca exemplu, intr-un stadiu incipient al maladiei, unii bolnavi pot sa nu mai vizualizeze cu aceeasi acuratete formele, culorile si structura mediului. Chiar daca nimic nu e schimbat in jur, pana si simpla reflexie a unei pardoseli lucioase sau umbrele zonelor verzi pot declansa reactii neasteptate.

Dar in asa-zisa normalitate a patologiei (intra simptomele), este normal un comportament imprevizibil, din care nu lipseste atitudinea catastrofala.

Unde vrem noi sa ajungem...

Este esential ca felul in care se descriu ambientele si fiecare spatiu sa reuseasca sa diminueze orice minima sursa de stres ce poate accentua boala in sine.

In plus, este important ca structurile in ansamblul lor sa poata compensa anumite situatii retinute inevitabile, ce caracterizeaza starea pacientului cu Alzheimer:

  • Degenerarea treptata a activitatilor cerebrale;
  • Declinul functiilor motorii (se ajunge si acolo);
  • Dificultatile specifice de orientare tempo-spatiala etc.

Toate aceste actiuni se vor orienta exclusiv in favoarea si in beneficiul rezidentilor din camine de batrani, avand ca scopuri, pe cat posibil, reducerea terapiilor farmacologice. Iar simultan, o partiala reabilitare a bolnavilor.

Cum se prezinta centrul nostru de ingrijire?

Nu ne laudam, dar o constata fiecare suflet ce paseste pe portile azilului Casa mea Eden.

Ca structura moderna, de la bun inceput, ne-am dorit sa realizam un camin adevarat, gandit special pentru bunici, inclusiv pentru cine sufera de Alzheimer in diferite stadii.

Mai mult decat un centru de ingrijire si de asistenta pentru seniori, Casa mea Eden poate fi descrisa ca un loc de trai primitor, confortabil si nu in ultimul rand sigur.

Aici, oaspetii nostri si familiile acestora se pot bucura de:

  • Parfumul neatins de poluare din spatiile deschise;
  • Contactul nepretuit cu natura si cu tot ce inseamna mediu inconjurator;
  • Miscare si activitati fizice pe care neincetat le incurajam;
  • Siguranta fiecarui coltisor, pe care l-am adaptat asa incat sa reducem pericolele aferente varstei si problemelor de sanatate.
  • 493
  • Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 12:45

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!