Activitati recreative, potrivite pentru bunicii din caminele de batrani… si nu doar pentru ei...

In multe camine de batrani, nu in toate, rezidentilor le sunt rezervate o multime de activitati menite sa le mentina mintile in forma, sa-i puna in miscare, sa le descreteasca fruntile prea brazdate de riduri, sa le condimenteze sufletele cu bucurie, sa le umple timpul mult prea gol deja.

Camine de batrani – Activitati recreative pentru bunici

A fost si-a trecut... Viata... Viata lor, a bunicilor, a celor ce-au fost odata tineri.

Acum au ajuns la varsta de pensionare. Uneori, din pacate, pana si viata le-a intrat in pensie... Sunt inactivi. Petrec ore-n sir, uneori zile, facand... nimic. Sau aproape.

Dar nu, nu merita asta! Viata lor nu se incheie odata cu deceniile lungi de munca. Continua. Trebuie sa fie asa. Chiar daca-si petrec anii de pensie singuri cuc. Chiar daca, din diverse motive, ajung rezidenti in camine de batrani. Nu ca ar fi ceva rau in acest ”transfer”.

Numeroase sunt activitatile dedicate lor. Echipa centrului de ingrijire varstnici Casa mea Eden a selectat cateva dintre ele:

Arta si artizanat

Nu te uita la ei ca abia mai vad, nici ca mintea incepe sa le mai dea rateuri uneori. Nu inseamna ca si-au pierdut simtul frumosului, ca nu-si mai pot rasfata ochii cu lucrari de arta si de artizanat realizate chiar de ei. Sau de altii.

Nu trebuie sa aiba talente extraordinare. Important este sa aiba ocazia sa-si stimuleze latura creativa. Sa-si dea frau liber imaginatiei, descoperind inclinatii spre hobby-uri despre existenta carora nici nu stiau.

Sport si activitati in aer liber

Un aspect de luat in considerare este si mentinerea formei fizice. Nu din motive estetice, ci tot salutare.

Activitatile fizice si sporturile din outdoor ii ajuta nu doar sa ramana activi, ci si sa compenseze reducerea masei musculare, fenomen inevitabil de la o varsta incolo.

Si tot miscarea contribuie la mentinerea relatiilor sociale si vine in sprijinul functiilor cognitive, intarziindu-le declinul. Este si dovedit rolul exercitiilor fizice la pacientii cu Alzheimer.

Drumetii si calatorii

Varsta pensionarii devine perioada cea mai potrivita pentru drumetii, excursii, calatorii. Cine are dorinta sa descopere lumea sau propriile meleaguri, nu trebuie sa se mai confrunte cu obstacole. Cu atata timp liber disponibil...

Posibil ca persoanele gazduite deja in camine de batrani se vor dedica mai putin iesirilor de genul. Dar nimic nu este exclus. Nu-i poate impiedica nici macar bastonul sau faptul ca raman imobilizate in scaunul cu rotile.

In functie de posibilitati si de conditia fizica, pot incerca aventuri la 360 de grade, cutreierand muntii, hoinarind cu rucsacul in spate si testandu-si rezistenta cu activitati de cercetasi.

Sau, se pot multumi cu destinatii relaxante. In orice imprejurare, aerul curat si peisajele spectaculoase pot face minuni cu mintea, sufletul si corpul.

Retine! Niciodata nu-i tarziu...

Este adevarat ca pe masura ce se apropie de ”final”, organismul incepe sa-si arate slabiciunile. Multi nici nu mai reusesc sa se deplaseze sau sa se ridice din pat. Insa viata nu se opreste odata cu incetinirea capacitatii de miscare.

In continuare, se pot dedica unor activitati de recreere si pot avea o viata sociala.

Gasind cu ce sa-si umple timpul in maniera utila devine cea mai inspirata strategie de a-i ajuta sa traiasca indelung, cat mai sanatosi si fericiti.

Viata in unele camine de batrani, nu in toate, poate fi frumoasa. La fel si in centrul nostru, unde ne dedicam pana la ultimul angajat, oaspetilor pe care avem placerea sa-i cazam.

Si ce recomandare poate fi mai credibila decat cuvintele de multumire ale rezidentilor si ale familiarilor?

  • 1725
  • Ultima modificare Vineri, 03 August 2018 18:28

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!