Ingrijirea unui varstnic la domiciliu poate fi grea, chiar imposibila. Iata motivele!

Un camin pentru batrani, mai mult decat o simpla institutie, poate intruchipa o intreaga lume pentru ei, bunicii.

In societatea actuala, batranii reprezinta o categorie importanta. De multe ori, devin o resursa extrem de pretioasa pentru ceilalti membri, in special pentru fii si nepoti. Aajuta copilasii la teme, le prepara masa, ii insotesc la scoala si la antrenamente etc.

De asemenea, in mod frecvent si la nevoie isi ofera ajutorul financiar. Asa de bine isi dramuiesc fiecare leu din pensie, incat le ramane si de dat mai departe.

E un fapt surprinzator si o extraordinara dovada de generozitate.

Camin de batrani: Situatii in care ingrijirea unui varstnic la domiciliu devine imposibila

Din pacate, oricat de mare sprijin ofera un varstnic celor dragi, exista situatii pur si simplu imposibile. Cand e deosebit de complicat ca parintele sau bunicul ajuns la varsta a treia, poate la a patra, sa (mai) fie ingrijit casa.

Fara sa fie vorba despre rea vointa si dezinteres.

Familii rasfirate prin lume

Sunt tot mai frecvente situatiile in care locuintele gazduiesc o singura generatie. Dupa casatorie, fiii pleaca, la fel si nepotii. Isi fac propriul rost in alta parte, uneori peste mari si tari.

Nu mai e ca pe vremuri, cand nucleul familiar includea diverse generatii si rudenii (bunici, unchi, matusi, veri), toti locuind in aceeasi casa, la acelasi domiciliu. Este cazul familiei extinse sau largite.

Desi in mediul rural se mai pastreaza ”traditia”, acum mai exista prea putine astfel de familii. Locul lor este luat de familia nucleara (simpla), alcatuita din parinti si copii.

Si cine crezi ca se resimte cel mai tare de pe urma acestei ”transformari”? Da, exact, ”verigile” slabe ale societatii, anume batranii si copiii.

Sentimentul de neputinta

Ne nastem... Crestem ingrijiti de parinti. Ei ne insotesc pana la varsta adulta si isi aduc contributia la ceea ce devenim. Isi pun amprenta asupra personalitatii si caracterului nostru.

Decenii mai tarziu, parintii, din tineri cum erau, ajung batrani. Iar fiii se regasesc de la o zi la alta in ipostaza de a asigura la randul lor ingrijire parintilor in etate.

Rolurile se schimba, se inverseaza chiar... Este momentul in care ies la iveala emotiile, starile confuze, semnele de intrebare, nesiguranta, nestiinta, incapacitatea, slabiciunea.

Prima ce-si face aparitia poate fi furia. Pentru ca e greu, adesea imposibil de acceptat ca propriul parinte ajunge neputincios. Ca nu se mai poate descurca singur. Ca nu mai este ”baza” in tot si in toate.

Apoi poate urma sentimentul de vinovatie. In cazuri rare, mustrarile de constiinta de a nu fi in stare sa ingrijesti parintele varstnic poate lua forma depresiilor.

Conjuncturi coplesitoare

Copiii si nepotii se pot simti coplesiti de situatii si ”roluri”. De cate ori se vad nevoiti sa se imparta intre asistarea unui parinte / bunic de varsta a treia si ingrijirea unui copil mic.

Ori se regasesc in punctul de a impleti viata profesionala cu cea personala, incercand sa se realizeze si sa gaseasca stabilitate pe ambele planuri.

Se mai intampla ca toti membrii familiei sa fie plecati de dimineata pana seara, la scoala, la serviciu, in deplasari si delegatii.

In toate aceste cazuri si-n altele similare, ingrijirea varstnicului devine grea, daca nu de-a dreptul imposibil de gestionat. Iar cine-si asuma atatea responsabilitati e usor sa esueze, chiar daca unii poate reusesc (cine stie cum?).

Dar esecul nu e de condamnat. Conteaza ce urmeaza dupa. Conteaza sa se ceara ajutor unor persoane, structuri, institutii competente, intr-un cuvant cui asigura servicii ingrijire varstnici.

Esti in cautare si tu de servicii similare? Casa mea Eden poate deveni o solutie pentru cineva drag, caruia-i doresti mai intai de toate binele.

Ai avut pana acum o experienta similara? Parerea ta ne intereseaza si intereseaza mai ales cititorii... Asa ca, un comentariu este mai mult decat binevenit.

Foto: www.gwglife.com

  • 425
  • Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2019 23:03

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!