Imprimă această pagină

”Acasa” prin ochii bunicilor cu Alzheimer

E crunta viata cu Alzheimer: Tu cine esti? As vrea sa merg acasa!

E crunt pentru cine-si duce veacul intr-un camin de batrani. La fel cum e si pentru cine e inca acasa.

Imi amintesc Craciunul trecut. Imi pare c-au trecut secole... milenii chiar.... Eram cu ea. O priveam cum sade tacuta, linistita, aproape inerta pe scaun, la fereastra.

Era locsorul in care-o zaream adesea cu andrelele-n mana, copil fiind eu. Statea acolo cu orele si-mi povestea de toate, mai cu seama din vremurile sale.

Imi povestea asa cum fac bunicii cu nepotii.

Ii adoram povestile. O adoram pe ea. Cu chipul bland, brazdat de cateva riduri, in ciuda varstei inaintate. Cu ochi molcomi si dragastosi ce-mi dadeau siguranta. Cu vocea-i blanda, cu care ma chema.

Azi privesc acelasi scaun. E si ea acolo, insa doar cu trupul, mintea purtand-o mai departe decat pot eu curpinde cu ochii.

Deodata, hotarata, ma priveste cu acelasi zambet plin de iubire si bunatate.

Vreau sa merg acasa, imi spune. Mi-e dor. Cine ma duce acasa?

Dar esti acasa. Sunt si eu. Nu ma recunosti?

Era EA si totusi nu era EA

Imi e dor de mangaierile sale. Si de povestile ce mi-au colorat copilaria si adolescenta. Si de vacante, si de weekend-uri in care ma refugiam in casa ei si-n bratele sale.

Pastrase zambetul. Acelasi. Dar ochi-i erau incetosati. Nu ma vedea. De fapt ma vedea, dar nu realiza ca sunt EU. Cum nu realiza nici ca era in caminul ei.

Cum s-o duc acasa cand acasa este, ma intrebam. Cum sa-i explic si ce sa inteleg? Cum s-o multumesc?

Am facut cumva. Cu bunatatea si iubire. Cu rabdare si intelepciune. Fara ca o clipa macar sa-mi pierd cumpatul. Si fac de cate ori o aud implorandu-ma s-o duc acasa.

Nu as indrazni nici intr-o mie de ani s-o clintesc din micul sau paradis pe care-l stie si-l simte ca fiind ”acasa”. Atata numai ca nu-si da seama.

Ce inseamna ”acasa”?

Alzheimer e o afectiune ce nu iarta. Se manifesta intr-o mie de moduri mai grave sau mai putin grave.

Se poate intampla ca bolnavii sa insiste pe ideea de a fi dusi acasa. Chiar daca acolo se afla. Nici nu trebuie sa fie rezidenti intr-un camin de batrani.

Pot avea atat de afectate functiile cognitive, incat sa nu realizeze, sa nu recunoasca ambientul, spatiul familiar sau persoanele apropiate.

Cum poti intepreta cerinta sa mearga acasa?

Ca sa-ti raspunzi, cauta mai intai sa intelegi ce inseamna ”acasa” pentru tine. E tot asa si pentru ei.

E locul in care te simti in siguranta si unde-ti place sa stai. Unde-ti gasesti confortul. Unde abia astepti sa ajungi si de unde n-ai mai vrea sa pleci.

E coltisorul in care te regasesti cu mintea, in care te visezi, de care ti-e dor de cate ori imprejurarile te obliga sa te desparti o perioada mai lunga sau mai scurta.

E lumea cu care te-ai conectat si care, oarecum, iti seamana. E universul pe care l-ai construit si l-ai adaptat asa incat sa ti se potriveasca tie ca persoana si personalitate.

Din ce cauza cei cu Alzheimer cer sa ajunga acasa?

Cand un bunic suferind insista sa-l duci acasa, nu e necesar sa iei lucrurile ad literam.

Priveste dincolo de cuvinte. Incearca sa-i patrunzi trairile si gandurile. Incearca sa intelegi cum vede si percepe el conceptul, cu mintea ratacita si ochi tulburi.

Rugamintea sa poate fi singura modalitate prin care reuseste sa-si exprime trairile, poate pentru ca:

  • Se simte singur, cuprins de tristete;
  • Are un disconfort in plan fizic;
  • Exista lucruri care-l agita;
  • S-a schimbat ceva in rutina;
  • S-a modificat ambientul in care traieste;
  • In jurul lui apar noi persoane;
  • Are nevoi ce nu le poate exprima altfel (foame, sete, oboseala etc.).

Ca sa te prinzi daca sa ajunga acasa e ce-si doreste sau daca cerinta e doar transpunerea unui disconfort, incerca sa-i ”citesti” si limbajul corpului. Micile gesturi, modul in care priveste si se manifesta sunt detalii care conteaza.

Ramai alaturi de blogul Casa mea Eden si pe mai departe. Pentru ca revenim si cu sugestii despre cum poti actiona in fata rugamintilor si insistentelor vizavi de ”acasa”.

Foto: www.partnersinhopelaketravis.org

  • 840
  • Ultima modificare Duminică, 02 Iunie 2019 22:39