Cu nepotii in vacanta: Cum se poate transforma vacanta intr-o experienta fabuloasa?

Bunici cu nepoti in vacanta e un tablou frecvent al zilelor noastre. Mai ales pentru ca varsta a treia nu mai inseamna de mult resemnare si consemnare la domiciliu. Mai ales pentru ca exista viata si dupa 65, 70 sau 80 de ani.

Exista viata plina cu experiente si amintiri, viata plina si momente fantastice impreuna cu nepotii.

Seniorii, cei apti din toate punctele de vedere, se straduiesc si ei sa tina pasul cu vremurile si totodata cu noile generatii.

In masura in care sanatatea le permite, isi aduc contributia in cresterea celor mici, reprezentand o resursa inepuizabila de cunostinte, rabdare si timp liber. Adica fix cat e nevoie pentru a acoperi lunga vacanta de vara si ce a mai ramas din ea.

Bunici cu nepoti in vacanta: Sfaturi pentru figurile grizonate

Inevitabil, vara e asociata cu vacante si concedii, cu pauze de la scoala, de la munca, de la rutina.

Vacanta cu nepotii este o experienta ce merita incercata. Poate iesi grozav. O perioada de cateva zile sau saptamani departe de parinti se poate transforma intr-o adevarata aventura pentru cei mici.

Aventura nu scuteste insa nici cealalta parte a ”baricadei”, acolo unde stau bunicii cu parul ”nins” de vremuri.

Pentru ca toata lumea sa aiba parte de experiente memorabile, pentru ca cei mici sa nu duca lipsa nici de confort si nici de siguranta, nici de voie buna si nici de vorbe intelepte, e nevoie ca ”figurile grizonate” sa poata tine fraiele in mana. Si sa stie cum.

Trebuie sa reuseasca insa fara sa distruga magia si asteptarile micutilor:

Dozarea energiilor

Bunici cu nepoti in vacanta se tot vad de-a lungul si de-a latul muntilor si plajelor, prin hoteluri si campinguri. Se vad pe strazile oraselor, pe la mall-uri si prin restaurante.

Se vad si pe ulitele satelor, care mai de care mai pe fuga sa adune roadele de pe ogoare si haulind poate cat e ziua de lunga.

Oriunde ai localiza-o, realitatea pare desprinsa din fictiune. Dar nu e tocmai simpla si accesibila. Nu e totul ”lapte si miere” cum pare de la distanta ori cum si-o imagineaza cineva ”neinitiat”.

Experienta poate fi ”dura”. Nu chiar ca lupta pe front. Dar nu e nici ca un sejur la SPA.

Pentru cine urmeaza sa aiba grija de nepoti 24 de h din 24, timpul impreuna inseamna si altceva decat relaxare. Indiferent cu cata bucurie are loc revederea celor 2 generatii, bunici si nepoti.

Vacanta poate fi extrem de epuizanta. Cam tot atat pe cata nerabdare si dor le cuprinde inimile. Asa ca, e un sfat de folos ca bunicii sa-si ia in primire ”atributiile” cu temele la zi si cu bateriile incarcate.

Redistribuirea timpului

Nu e nimic exagerat ca un bunic sa vina cu diverse propuneri de umplere a timpului. Asa, de dragul si dorul nepotului Si sa se organizeze cum poate mai bine inainte sa-si ia in primire prichindelul guraliv si pus pe sotii.

In asteptarea nepotilor, bunicii trebuie sa fie constienti ca nu mai au timp exclusiv doar pentru gradinarit si animale (pentru cine locuieste in mediul rural).

Pe de alta parte, aceaste activitati se pot desfasura sub privirile curioase ale celor mici.

Copilasii (cu precadere cine creste in ambientul urban) adora sa descopere lucruri, sa simta contactul cu natura. Ca de exemplu, ca vacutele nu au culoarea Milka sau ca e distractiv sa hraneasca pasarile de curte.

Pentru ei, viata autentica la sat e ca un basm ce incepe cu ”a fost odata...”.

Mereu cu ochii-n 4...

Ca sunt parinti cu copii, ca sunt bunici cu nepoti in vacanta, atentia nu e niciodata excesiva. Desi poate sa para asa.

Cine are in grija un copil de cativa anisori, ce debordeaza de energie comparabila cu a unei bombe atomice, stie ca 2 ochi nu sunt totdeauna suficienti.

Parintii pot insa rasufla usurati o vreme daca iau decizia sa-si lase odraslele in seama (si pe capul) bunicilor. Dar bucuria cu care-si asteapta nepotii se poate oricand transforma in cosmar.

Iata de ce, e oportun sa gestioneze bine situatia. Sa stea mereu cu atentia indreptata inspre creaturile buclucase. Si sa nu slabeasca deloc fraiele si controlul.

... Dar lasand loc de libertate

Continuand ideea precedenta, putem adauga ca nu e buna nici prea multa protectie. Una e sa nu lase dupa cei mici, sa nu-i abandoneze de capul lor toata ziulica. Alta e sa le blocheze autonomia cu totul.

E usor pentru un bunic sa cada intr-o extrema sau in cealalta, sa fie extraordinar de protectiv, de autoritar sau de permisiv.

Ca sa nu se comita erori de necorectat sau care implica repercusiuni si pericole, e important sa se gaseasca un echilibru intre severitate, grija, atentie, libertate.

Esti bunic de nepoti nazdravani?

Proababil ca pare greu sa te adaptezi. Sa dozezi fiecare interventie atat cat e propice pentru copil. Dar vei reusi. Vei intelege ca e loc si pentru restrictii, si pentru compromisuri. Cum e loc si pentru o atitudine autoritara, dar si pentru abordari mai ”light”, pe mintea, pe masura si pe gustul celor mici.

Foto: www.telegraph.co.uk

  • 496
  • Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 15:54

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!