Cand solitudinea poate avea consecinte letale...

Batrani singuri... Unde esti tu, tinerete?

Bunicii care traiesc singuri se expun mai multor riscuri aferente varstei decat cei care se mai bucura de compania cuiva.

Ca este partenerul de viata, un nepot sau vreun familiar nu conteaza. Important este sa aiba pe cineva aproape, o mangaiere pentru sufletele si trupurile lor istovite de povara deceniilor.

Solitudinea poate ucide

Efectele singuratatii nu sunt printre cele benefice. Se stie. Insa cati sunt oare constienti ca sansele la viata scad vertiginos cand singura companie este... solitudinea?

Seniorii cu varsta de la 50 de ani incolo sufera teribil din cauza izolarii. Periclitata este nu doar sanatatea generala, ci si viata.

Comparativ cu cei cu o ”rutina” normala (trai impreuna cu famila sau cu jumatatea), ”singuraticii” in etate risca sa-si scurteze aventura pamanteana. Mai exact, au cu 14 % mai multe sanse sa apuce drumul eternitatii inainte de vreme.

La aceasta concluzie au ajuns studiosi ai Universitatii din Chicago dupa ce au analizat un grup de batrani singuri pe durata a 6 ani.

In plus, studiile au mai evidentiat o serie de rezultate. Izolarea se pare ca are consecinte de 2 ori mai periculoase decat obezitatea, una dintre maladiile omului modern. Pentru ca da, se poate descrie ca o maladie...

Deja din trecut, in diverse randuri, singuratea a fost asociata cu aparitia si agravarea unor tulburari si patologii precum hipertensiunea, infarctul, starile depresive ori slabirea sistemului imunitar.

Cum se poate face fata batranetii?

Acelasi studiu coordonat de universitatea americana ne invata cat de important este sa ne ferim batranii si singuratate. Sa nu-i mai lasam sa-si duca traiul intr-un mediu izolat.

Cu toate acestea, multi dintre ei isi petrec ultimii ani fara cineva drag langa ei. Uneori ”condamnarea” vine dupa prematura trecere in nefiinta a partenerului de viata.

Dar nu este doar acesta motivul (nu ca ar mai conta) pentru care ajung sa-si amageasca amarul stand ore-n sir in fata televizorului. Fara sa mai ia contact cu ce se intampla dincolo de peretii propriului camin.

Unii prefera un animal de companie ca ”substitut” pentru a le indulci batranetile. Si nu este nimic gresit in adoptarea unui necuvantator domestic... Deja prezenta lui necesita o anumita implicare. Si oricand asupra sa isi vor putea rasfrange toata dragostea si afectiunea.

Altii aleg sa-si reinceapa viata in 2. Sau se dedica vreunui hobby mai din trecut, uitat, ori vechilor talente.

Nu este lipsit de inspiratie nici sa se orienteze spre diverse activitati sportive, de recreere si de socializare (centre / cluburi pentru pensionari, ore de Yoga si Pilates, drumetii etc.).

De retinut...

Ceea ce se vrea inteles se refera la o realitate crunta. Varsta a treia si a patra petrecuta in izolare sporeste clar riscurile de imbolnavire. Si acum cand oricum organismul trece prin niste transformari evidente, nu este de dorit ca ritmul vietii s-o ia pe repede inainte.

Nu mai mentionam care sunt modificarile fiziologice si primele semne ale imbatranirii. Am facut-o deja... Si te invitam sa parcurgi cele 2 postari anterioare.

Recomandari

Pentru a nu mai ramane batrani singuri, pentru imbunatatirea calitatii vietii si prelungirea ei ca durata, este oricand binevenita compania prietenilor, fostilor colegi de serviciu, familiei etc.

Cine are un bunic sau un parinte ramas singur, care necesita asistenta sau doare companie, dar de care nu are posibilitatea sa se ocupe, solutia poate oricand veni din partea unui camin de batrani particular.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!