Batranetea in carantina: Cum se poate proteja sanatatea mentala a seniorilor?

Ultimele saptamani si luni de zile au insemnat o grea incercare pentru cine-si petrece batranetea in carantina. Si provocarea nu a luat sfarsit inca. Dar ce e de facut?Mai e...

Situatia e fara precedent pentru majoritatea, chiar si pentru mai tineri, care totusi au mai multe ”libertati”. Chiar si pentru mai putin tineri, unii trecand prin razboaie si crize majore.

Si nu vorbim despre comunitati restranse, ci despre cum o pandemie a transformat o-ntreaga planeta si ale carei victime ”preferate” sunt dragii nostri bunici si parinti in etate.

”Covidul” si batranetea in carantina

Nu e o alegere fericita pentru nimeni sa-si schimbe stilul de viata de la o zi la alta, intr-o masura atat de radicala. Insa dupa cum s-a dovedit si continua sa ne comunice autoritatile, izolarea poate fi o solutie care face diferenta intre a fi si a nu mai fi.

Daca oameni care nu au trecut inca pragul batranetii si cei fara afectiuni din gama cu risc pot trece mai usor prin pandemie, pentru ”restul”, lucrurile sunt mai ingrijoratoare ca niciodata.

Pentru toti cei trecuti de 60-65 de ani, mai ales cand mai si prezinta comorbiditati, lupta cu COVID-19 nu e deloc echitabila. Se stie cine are cele mai mari sanse de izbanda. In niciun caz seniorii.

Ei bine, faptul ca virusul ”tinteste” anumite categorii, pronosticul terifiant pe care-l infatiseaza statisticile la nivel planetar agraveaza si mai mult sanatatea mentala a varstnicilor. Oricum, la varsta a treia psihicul nu mai e pentru multi invaluit in optimism.

Cum se poate ”indulci” batranetea in carantina?

Izolarea prelungita in locuinte – uneori, in camine de batrani – poate ridica dificultati atat în plan psihologic, cat si in ce priveste gestionarea patologiilor existente.

Bunicii sunt deosebit de fragili emotional comparativ cu celelalte categorii de varsta. Desigur, toata aceasta vulnerabilitate depinde de conditia proprie. Insa in linii generale, au nevoie de mai multa afectiune si mai ales de prezenta familiei.

Deja in situatii ”normale”, in cazul varstnicilor sunt destul de frecvente depresiile, anxietatea, stresul. Iar acum, cu atat mai mult, cand izolarea intensifica temerile, putand fi la fel de distrugatoare ca orice alt factor.

Cum se poate insa interveni pentru a face mai tolerabila toata aceasta carantina, pentru a evita agravarea unor tulburari, pentru a nu ingreuna si mai mult psihicul?

Informare corecta

Orice noutati vizavi de noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie preluate din surse oficiale, cu autoritate, precum comunicatele autoritatilor locale si internationale, ca de pilda Ministerul Sanatatii sau OMS.

Evitarea acumularii de informatii

Nu e o idee buna pentru nimeni sa urmareasca non-stop stirile de la TV si din online, in cautare de lucruri despre infectari, statistici etc. Expunerea exagerata la informare va creste nivelul de stres si anxietate.

Filtrarea informatiilor

Nu spune nimeni ca seniorii sa stea departe de realitate. Dar e oportuna o informare limitata, filitrata de membrii familiei sau de persoanele responsabile de servicii de ingrijire, care le vor transmite ce au nevoie sa stie mult mai ponderat.

Schimbari in rutina

In aceste momente, pentru protejarea sanatatii mentale e nevoie si de adaptarea rutinei, implicand bunicii in variate activitati recreative (citit, gradinarit, gatit etc.), asa incat sa se simta utili, sa simta ca realizeaza ceva.

Contactul strans cu oamenii

Traind batranetea in carantina, chiar daca pentru o foarte scurta perioada, este esentiala mentinerea conexiunilor sociale. Legatura cu apropiatii este posibila si cand varstnicul se afla in centre de ingrijire.

La Casa mea Eden, asiguram aceasta necesitate si incurajam mai mult ca niciodata comunicarea rezidentilor cu cei dragi.

Foto: www.weforum.org

  • 569
  • Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2020 17:40

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!