Pana ce moartea ii va desparti: Dintre secretele casatoriilor fericite si de durata

Casatoriile fericite si de durata chiar exista! E mai mult decat meritul destinului sau al norocului de a se fi intalnit 2 persoane compatibile. La mijloc stau o multime de alte lucruri. Le au in comun toate cuplurile care ajung sa-si sarbatoreasca nunta de aur, de diamant sau de platina.

In anii de cand am deschis acest azil de batrani Bihor, am gazduit si perechi de bunici cu varste foarte inaintate. Care, in ciuda patologiilor specifice varstei, au stiut sa-si pastreze seninatatea din suflete si scanteia din priviri (in mod surprinzator).

Au stiut si au rezistat pana ce moartea avea sa-si ia tributul...

Dar care sa fie secretele unei casatorii de lunga durata?

Azil de batrani Bihor: 3 Dintre ”ingredientele” mariajelor bine consolidate

E lucru mare pentru cine face pasul ”acela” sa aiba incredere ca va fi pentru toata viata. Ca-si va imparti batranetile cu marea sa dragoste. Ca spatele-i garbovit va fi mereu un sprijin pentru partenerul de drum.

E greu de estimat ca iubirea, singura, ii va tine pe cei doi alaturi cu zecile de ani, la bine si (mai ales) la greu.

Ar fi simplu daca s-ar inventa o reteta precisa...

Din fericire, ceva de acest gen exista. Nu e chiar o reteta clasica in care ingredientele se dozeaza in grame / mililitri. Insa e o lista cu posibile lucruri in comun la mariajele bine consolidate si longevive:

Nu te multumi cu putin!

Ii poti vedea tinandu-se inca de mainile tremurande, patate, zbarcite, fara pic de vlaga, poate cu urme de branule...

S-au casatorit pentru ca se iubeau cu adevarat. Pentru acei fluturi din stomac despre care toata lumea vorbeste, dar multora le raman straini. Nu pentru a le face pe plac familiilor. Nu din interes sau de teama de a nu ramane singuri, uitati, parasiti.

Sentimentele primordiale nu dureaza la infinit. Unii spun ca dragostea ia sfarsit dupa primii 3 sau 7 ani. Dar daca e reala, fara dubii, va fi liantul ce va cimenta relatia.

Da drumul la comunicare!

Ii poti auzi vorbind. Despre tinerete, nepoti si anii de scoala. Despre prima intalnire, primul loc de munca sau prima pensie...

Poate parea un cliseu. Dar asa cum sustine Pillemer, comunicarea sta la baza oricarei relatii, in special a relatiilor conjugale.

Este important sa se clarifice argumente esentiale: bani, tabieturi, dorinta de a avea sau nu copii etc. E important sa se spuna lucrurilor pe nume, de cate ori e nevoie, sa nu se acumuleze. Sa se vorbeasca despre probleme, nemulturmiri si emotii.

Karl Andrew Pillemer, sociolog si gereontolog de nationalitate americana, isi concentreaza studiile asupra raportului dintre persoane de a treia varsta, pe implicarea lor sociala, in contextul unei etape de viata extrem de fragile, de multe ori denaturata din cauza dizabilitatilor.

Fii o persoana ingrijita!

Rascolind putin prin amintiri, mai mult ca sigur ai intalnit cupluri impreuna de zeci de ani. Si mai mult ca sigur, au ramas astfel pentru ca si-au concentrat atentia unul asupra celuilalt.

Clar este ca au intaietate nevoile partenerului de viata. Care se pozitioneaza in fata propriilor nevoi. Dar intre aceste prioritati si grija fata de sine nu exista contradictii. Cele 2 aspecte pot coexista.

Seniorii fideli partenerului de viata sunt de regula persoane bine ingrijite. Si recunosc ca modul in care se trateaza pe ei insisi e in semn de respect nu doar vizavi de propria persoana, ci si fata de celalalt.

Azil de batrani Bihor – La Casa mea Eden, longevitatea e la ea acasa

Cine arunca o geana prin centrul de persoane in varsta Casa mea Eden, cu stupoare, are toate sansele sa dea nu doar peste batrani singuri, ci si peste cupluri longevive. Ale caror relatii continua sa reziste, in ciuda numeroaselor decenii si a dificultatilor de tot felul (financiare, sanatate etc.).

Iar de-o fi ca in drumurile tale sa te interesectezi cu perechi octogenare sau nonagenare, ce au sarbatorit deja nunta de aur, diamant / platina, admira-le puterea si hotararea. Admira-le mai ales iubirea ce le-a permis sa se trezeasca impreuna atata amar de vreme, pana ce moartea ii va desparti...

Foto: www.independent.co.uk

  • 323
  • Ultima modificare Sâmbătă, 09 Martie 2019 19:09

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!