Ca pe la noi... Activitati tomnatice pentru bunici in ”floarea varstei”

Uite un argument de sezon, asa, de diversificare... Ne-am gandit sa fie de folos cuiva... Ca tot e toamna-n toata regula: activitati tomnatice pentru bunici si pentru cine a atins varsta a treia ori a patra.

E toamna... Toamna plina de bunatati, generoasa de felul ei. E toamna ce umple mesele cu bucate si vazduhurile de miresme de care n-ai mai vrea sa te desprinzi. Toamna cu voiosie in inimi, cu chef de miscare, de creatie, de deconectare.

Activitati tomnatice pentru bunici

E toamna... O bucurie-n plus pentru purtatorii de par grizonat si de brazde ferme pe chip. Vine c-un zambet incurajator pentru ”tineri” ce tanjesc dupa linistea serilor petrecute in gura caminului, depanand poate amintiri din indepartatul secol trecut.

E toamna... Si venim cu cateva idei de activitati tomnatice pentru bunici. Care sa-i inveseleasca, sa-i destinda, sa-i imbarbateze, sa le-arate ca exista batraneti minunate.

Ca e pacat sa-i lasam tintuiti in odaile lor, poate singuri, poate in uitare, poate asteptand doar ca timpul sa treaca si sa le usureze povara anilor in care au plans, au suferit, s-au chinuit.

Plimbari

Ce poate fi mai placut cand soarele abia de are putere sa ridice mercurul termometrelor, decat o plimbare in sanul naturii, ascultand freamatul padurii si clipocitul apelor? Lasand razele blande sa incarce corpul cu energie si vitamina D?

La Casa mea Eden, incurajam miscarea si incercam prin orice mjloace sa combatem sedentarismul rezidentilor. Nu degeaba, de cate ori vremea se arata favorabila, propunem si organizam iesiri in imprejurimi.

Cine-a fost pe la noi, stie ca avem locuri minunate, neatinse parca de interventiile omului, la cativa pasi de centrul de ingrijire.

Lucru manual

La batranete, timpul se scurge parca la fel de molcolm si nehotarat precum miscarile bunicilor. Pentru a le da un imbold si a-i trezi din letargie, un dram de creativitate face minuni.

Pare-se ca nimic nu da rezultate mai bune decat latura artistica, de multe ori ascunsa in spatele unor chipuri ursuze, a unor minti ganditoare, a unor corpuri epuizate, explicabil de altfel.

Chiar fara sclipirea de geniu, ”tinerii” pot deveni adevarati artisti creatori de arta (desen, pictura, bricolaj etc.). Toate aceste activitati relaxeaza, stimuleaza functiile cerebrale si pot chiar servi la ameliorarea unor tulburari din sectorul psihiatric.

Gradinarit

O alta propunere pentru bunici (si nu doar pentru ei) este gradinaritul, foarte accesibil oricui are 1 mp de pamant in fata casei sau dispune de o mica terasa pe care-o poate umple cu ghivece si jardiniere.

Si nu e o alegere intamplatoare. Pentru ca activitatea are efecte surprinzatoare. Revitalizeaza practic corpul pe de-a-ntregul. Ingrijirea si cultivarea plantelor (legume si zarzavaturi, flori etc.) solicita deopotriva partea mentala si cea fizica.

Considerate terapii alternative pentru Alzheimer, activitatile ”antreneaza” corpul si mintea, indiferent daca e de intretinut doar un ghiveci cu orhidee sau o mica gradina.

Si mai avem atatea!

Si mai aveam atatea idei... Toate spre multumirea cui ne-a ales sa-i devenim camin si casa...

Iar pana la urmatoarea noastra intalnire...

Aproape ca-ti miroase a struguri zemosi si castane coapte, a placinte aburinde si a lemne trosnind in foc. Aproape ca nimeni nu-si mai aminteste de arsita verii intarziate si plina de capricii pana pe final.

Cine sa-nteleaga sezonul acela (vara) indaratnic fara pereche, ce nu lasa plamanii sa respire-n voie, nehotarat cateodata, iar alteori decis sa rabufneasca cu toate toanele sale?

Bine ca s-a dus in drumurile lui, pe la alte suflete, prin cealalta emisfera, sa le mai umple si pe ele de zadufuri si sa le imbuibe cu gradele sale multe.

Cine sa-nteleaga stagiunile cu care mai face pereche? Fiecare cu mofturile si cu frumusetile sale, cu asteptarea si placerea.

Si nu ne plangem, dimpotriva. Ne bucura ca suntem inca. Si tragem speranta ca vom fi tot aici sanatosi, in formatie completa, barem pan’ la anul cam prin aceasta vreme...

Foto: www.ssww.com

  • 621
  • Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2019 00:06

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Inscrie-te la Newsletter si vei fi la curent cu ultimele noutati!